Home Vijesti Alarmantno: Devet trudnica porodilo se bez stručne pomoći

Alarmantno: Devet trudnica porodilo se bez stručne pomoći

0

Devet porođaja u RS lani je obavljeno bez prisustva medicinskog osoblja, a koliko je porođaj u kućnim uslovima opasan najbolje svjedoči podatak da je kod jedne porodilje zabilježeno rođenje mrtve bebe.

Čak 58 poroda (među kojima je i pomenutih devet) u prošloj godini obavljeno je izvan zdravstvene ustanove, ali su uglavnom imali pomoć babice, ljekara i slično, međutim desetak porodilja se opredijelilo za veoma opasan poduhvat: porođaj bez stručnog medicinskog osoblja, podaci su Zavoda za statistiku RS.

U prethodnih pet godina bilo je manje djece koja su rođena bez stručne pomoći, pa su tako četiri takva poroda obavljena 2013. godine, a slična situacija je bila i do 2017, stoga sa razlogom zabrinjava porast broja tako rizičnih poroda, koji su, nažalost, imali i smrtne ishode.

Prema riječima Vesne Ećim-Zlojutro, načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetsko-kliničkog centra RS, uvidom u evidenciju u ovoj klinici u 2017. godini zabilježene su tri žene koje su se porodile kod kuće bez medicinske pomoći, od kojih je jedna porodilja rodila mrtvo dijete.

Ećim-Zlojutro napominje da savremeno akušerstvo podrazumijeva porođaj u prisustvu zdravstvenih radnika, te da se fiziološki porođaj uglavnom završi sa urednim nalazom što se tiče porodilje i ploda.

“Takođe, mogu da nastupe ozbiljne komplikacije, koje mogu dovesti do smrtnog ishoda kako porodilje, tako i ploda”, ističe Ećim-Zlojutro.

Na opasnost takvih porođaja ukazao je i Mirko Šaran, direktor Doma zdravlja u Derventi, u okviru kojeg postoji porodilište za koje se ova lokalna zajednica očajnički borila da ga zadrži i ne dozvoli zatvaranje.

“Može se očekivati da još veći broj trudnica stigne na vrijeme do porodilišta u našim bolnicama. Upravo zato je u interesu da se zagovaraju vanbolnička porodilišta iz razloga što ćemo, ako nastavimo ovako, biti u poziciji da se do prvog porodilišta putuje više od 100 kilometara, što je veliki rizik”, upozorava Šaran.

Još jedan od razloga što se žene opredjeljuju za porođaj kod kuće, kako navodi Šaran, je finansijske prirode.

“Za sve treba izdvojiti sredstva, počevši od auta kojim ćete doći u bolnicu, platiti taksi, pa će usljed takve situacije neko posegnuti za nečim što je previše rizično, a to je porod kod kuće, ili će čekati posljednji tren pa se porađati na putu”, upozorava Šaran za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, porod u kućnim uslovima i bez stručne pomoći je i te kako opasan i time se rizikuje život i majke i djeteta.