Home Svijet Amazonija u plamenu! Predsjednik Brazila: Ne miješajte se!

Amazonija u plamenu! Predsjednik Brazila: Ne miješajte se!

0

U jeku sve većih međunarodnih kritika zbog požara koji bijesne širom Amazonije, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u četvrtak je priznao da je moguće da farmeri ilegalno podmeću šumske požare, ali i dodao da se stranci ne trebaju miješati u brazilska ununtrašnja pitanja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i glavni savjetnik Ujedinjenih nacija Antonio Guterres na Twitteru su izrazili zabrinutost zbog požara koji su dosegli rekordan broj ove godine, uništili široke pojase šume koji se smatraju vitalnim bedemom protiv globalnog zagrijavanja.

– Amazonija je veća od Evrope, kako se možete boriti protiv podmetnutih požara na takvom prostoru? – pitao je novinare nakon što je napustio predsjedničku rezidenciju. “Nemamo za to sredstava”.

Požari u Amazoniji porasli su za 83 odsto ove godine u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, pokazuju vladini podaci.

Iako požari jesu uobičajeni i prirodni događaji u ovo doba godine, zaštitnici prirode za ogromno povećanje broja požara okrivljuju farmere koji vatru podmeću radi stvaranja pašnjaka.

Farmeri su možda dobili prešutno ohrabrenje desničarskog predsjednika, koji je vlast preuzeo u januaru.

Bolsonaro je u više navrata rekao da vjeruje kako Brazil mora otvoriti Amazoniju za poslovne interese, da dopusti rudarstvo, poljoprivredu, drvnim kompanijama da iskoriste prirodne izvore.

U srijedu je za podmetanje požara okrivio nevladine organizacije, za šta nije dao ni jedan dokaz.

Čini se da je ustaknuo juče, kad je prvi put izrekao da bi u pozadini podmetanja mogli biti farmeri.

Hina