Home Svijet Analitičari: Nova sjevernokorejska raketa je čudovište

Analitičari: Nova sjevernokorejska raketa je čudovište

0

Raketa koju je danas na vojnoj paradi prikazala Sjeverna Koreja, na transporteru sa 11 osovina, biće jedna od najvećih mobilnih interkontinentalnih balistickih raketa u svijetu ako postane operativna, ocjenjuju analitičari.

“Ova raketa je čudovište”, rekla je Melisa Henhem, zamjenik direktora Otvorene nuklearne mreže.

Visoki zvanični američke administracije ocijenio je razočaravajućim predstavljanje nove interkontinentalne balističke rakete u Pjongjangu, prenosi Rojters.

“Razočaravajuće je videti da Sjeverna Koreja i dalje stavlja zabranjeni nuklearni program i program balističkih projektila ispred rada za bolju budućnost za narod Sjeverne Koreje”, navodi on.

On je dodao da SAD pozivaju Sjevernu Koreju da se uljuči u održive pregovore u cilju potpune denuklearizacije.

Eksperti kažu da je nova veća interkontinentalna balistička raketa vjerovatno sposobna da nosi više nezavisnih objekata zbog čega bi mogla da napadne više meta.

Nova raketa vjerovatno treba da odagna sumnje u sposobnost Severne Koreje da gađa kontinentalni dio SAD, kaže Markus Garlauskas, bivši američki obavještajni zvaničnik za Sjevernu Koreju.

“Ako raketa Hvasong-15 može da nosi super-veliku nuklearnu bojevu glavu do bilo koje tačke u SAD, prirodno je pitanje šta može da nosi ova veća raketa?”, zapitao je on.

Analitičari očekuju da će Pjongjang u narednom periodu izvesti probe nove rakete.

Tanjug