Home Ex-Yu Analize: Crnu Goru čekaju nestabilnost i problemi

Analize: Crnu Goru čekaju nestabilnost i problemi

0

Crnu Goru čeka vruća politička jesen, smatra profesor sociologije, dr. Srđan Vukadinović iz Podgorice i pojašnjava da su opozicione liste uspjele u svom zajedničkom cilju, da smijene vlast, ali da sad slijedi borba za vlastite partijske interese među opozicionim koalicijama, kao i da DPS neće odustati od pokušaja da formira vlast.

Vukadinović ističe i da je Crnoj Gori potrebna funkcionalna vlada u kojoj neće biti suprotstavljenosti i suprotnosti.

“Opoziciona koalicija jeste pobijedila i to treba shvatiti kao jednu normalnu tranziciju vlasti. Međutim, sada će nastati problemi i vjerovatno ćemo imati jednu vruću političku jesen”, ocjenjuje Vukadinović.

Kako kaže, riječ je o raznorodnim grupacijama, koje su imale jedan zajednički cilj – da smijene DPS, što su i uradile, ali sada slijedi borba za vlastite partijske interese.

“Mnogo je partija u svakoj koaliciji, ima malih partija, a te male partije, sa jednim ili dva poslanika, mogu da naprave značajan preokret. Sada kada krene raspodjela resora i određenih interesa, borba da se opozicione busije zauzmu, tu nastaju problemi i tu će biti jako teško sklopiti. Čuli smo da jedna predlaže ekspertsku vladu, druga je svog lidera istakla kao kandidata za premijera, a sumnjam da će ova najbrojnija, Demokratski front, da dopusti da se sve to radi mimo njih samo zarad toga što su svrgli DPS. Treba očekivati neizvjesno formiranje vlasti”, pojašnjava sagovornik Tanjuga.

Od momenta kada predsjednik države povjeri mandat predsjedniku najjače opozicione grupacije, počinje rok od 90 dana za formiranje vlade, a ukoliko se u tom roku vlada ne formira, slijede novi izbori.

Vukadinović ukazuje i da ne bi trebalo imati iluziju da se DPS neće boriti, jer je u pitanju jedan mandat.

“Veoma vruća jesen čeka Crnu Goru, mnogo neizvjesnija nego što su bili izbori. Izbori jesu bili neizvjesni i to je, vjerovatno, i uljuljkalo DPS te se osiono ponašao i to je odnijelo prevagu u glasovima. Sada predstoji nadmudrivanje, kako će se formirati vlada, a ne bi bilo dobro da Crna Gora doživi ‘kotorizaciju’ ili ‘budvanizaciju’”, napominje Vukadinović.

Opozicione liste, podsjeća, imaju 41 mandat, dok je sve ostalo „stvar veoma male matematike“, ali dodaje i da je zemlji danas potrebna većina koja će je izvesti iz “vanrednog stanja”.

U v. d. stanju su državni tužilac, sudski savjeti, druge institucije, a za njihovu promjenu potrebna su 54 poslanika, odnosno dvije trećine, kaže Vukadinović i dodaje da toga za sada nema tako da se “agonija u v. d. stanju” nastavlja.

Sigurno je, kaže, da je socioekonomska situacija većine građana loša, što je jedan od razloga zašto su bili nezadovoljni vladajućom koalicijom, uz druge momente, poput Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Vukadinović napominje i da izlaznost od 76 odsto znači da je jedan značajan broj apstinenata izašao da glasa.

Primjećuje i da je to veliki procent izlaznosti u odnosu na Srbiju i Hrvatsku, koje su, također, u prethodna dva mjeseca imale izbore.

“Izlasnost od 76 odsto govori o nezadovoljstvu građana politikom, Vladom, ekonomskim statusom i drugim pitanjima u kojima je bilo osionosti DPS-a. Mora biti malih protivrječnosti u opoziciji, jer su to heterogene partije, ali da ne bude konfliktna situacija, kao u Kotoru ili Budvi, gdje su imali vlast na lokalu”, zaključio je on.

(Tanjug)