Home Vijesti Antički megalopolis otkriven u Izraelu bio Njujork svog vremena

Antički megalopolis otkriven u Izraelu bio Njujork svog vremena

0

Arheolozi su nedavno otkrili antički grad koji je bio izgubljen sjeverno od Tel Aviva.

Ovaj ogromni grad, star 5.000 godina, koji je naseljavalo oko 6.000 ljudi, bio je Njujork bronzanog doba i vjerovatno jedan od prvih kompleksnih gradova u onome što je danas poznato kao Izrael, sudeći prema eskavacijama.

Arheološko nalazište, En Esur, locirano u blizini doline Wadi Ara u sjevernom Hašaronu, je oko 57 kilometara udaljeno od Tel Aviva i na tom mjestu se već neko vrijeme rade eskavacije kako bi se ono pripremilo za izgradnju novog puta.

Tokom eskavacija arheolozi su otkrili antički grad – jedan od najvećih u Izraelu, koji je okružen sigurnosnim zidom, sudeći po izjavi Izraelske vlasti antikviteta. Kompleksna gradnja rezidencijalnih i javnih lokacija, ulica i trgova pokazuje da je to bilo organizovano društvo sa socijalnom hijerarhijom koja je u to doba najvjerovatnije već postojala. Arheolozi su takođe otkrili milione djelića gline, alata i veliki hram napunjen kostima životinja i figuricama. U dvorištu hrama otkriven je ogroman izdubljeni kamen koji je držao tečnost, najvjerovatnije tokom religioznih rituala.

“Ovo je ogroman grad – megalopolis ako uzmemo u obzir činjenicu da je u pitanju bronzano doba,  gdje su živjele hiljade građana koji su preživljavali od agrokulture. Oni su tu živjeli, razmjenjivali dobra sa drugim regijama, pa čak i drugim kulturama i kraljevstvima”, rekla je Dina Shalem, direktorica eskavacija.

Pronađeni su i dokazi da su ljudi u tom gradu zarađivali novac od agrokulture. Čak je ispod nekih kuća otkriven još stariji grad, koji datira skoro 7.000 godina u prošlost. Firma koja je započela kopanje sada planira da izgradi planirani put visoko iznad grada kako bi ga zaštitila.

Let’s block ads! (Why?)