Home Vijesti Austrija nastavlja sa ublažavanjem mjera

Austrija nastavlja sa ublažavanjem mjera

0

SIDNEJ – Australija će nastaviti da ublažava mjere socijalnog distanciranja uprkos epidemiji virusa korona u državi Viktorija, izjavio je danas premijer Skot Morison.

U australijskoj državi sa najviše stanovnika već deset dana uzastopno bilježi se dvocifren broj novih slučajeva zaraze. U Viktoriji trenutno postoji oko 200 aktivnih slučajeva, dok ih je u čitavoj zemlji ukupno 270.

Iako vlasti preduzimaju mjere radi obuzdavanja novog rasta, uključujući masovno testiranje i pozivanje vojske u pomoć, Morison je rekao da australijske države i teritorije od danas uklanjaju dodatna ograničenja socijalnog distanciranja.

“Sve države su posvećene nastavku realizacije različitih planova koje imaju i koje sastavljaju”, rekao je Morison novinarima u Kanberi.

Australija je obećala da će ukloniti najveći dio restrikcija do kraja jula, ali svaka država i teritorija određuje svoj tempo.

Državne granice Australije ostaće zatvorene, a glavni medicinski zvaničnik Brendan Marfi rekao je da će biti pojačani uslovi za ljude koji se vraćaju iz inostranstva.

Australija zahtijeva od svih građana koji se vraćaju da ostanu u karantinu u hotelima dvije sedmice. Oko 30 odsto ljudi u Viktoriji odbilo je test za kovid-19 prije napuštanja karantina, rekli su zvaničnici.

Marfi je rekao da će se od sada testovi obavljati po ulasku u karantin i prije izlaska.

Lanac supermarketa “Vulvorts” danas je uveo restrikcije na kupovinu toalet papira i kuhinjskih ubrusa širom zemlje.

Let’s block ads! (Why?)