Home Svijet AUSTRIJU TRESE SKANDAL: Štrahe podnio ostavku! (VIDEO)

AUSTRIJU TRESE SKANDAL: Štrahe podnio ostavku! (VIDEO)

0

Austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podneo je danas ostavku na funkciju vicekancelara nakon što se našao u centru skandala, javili su svetski mediji. Štrahe: Bio sam pijan…

Štrahe će sutra podneti ostavku i na mestu lidera stranke.

Štrahea će na mestu vicekancelara zameniti ministar saobraćaja Norbert Hofer.

Ostavka je usledila nakon što je austrijsku javnost uzburkao snimak na kojem Štrahe navodnoj nećaki ruskog oligarha za finansijsku podršku nudi poslovne povlastice u Austriji.

Radi se o snimku nastalom 24. jula 2017. godine na Ibici, na kojem se vide Štrahe i njegov potpredsednik stranke Johan Gudenus kako sede i razgovaraju s navodnom nećakom ruskog miliajrdera koja tvrdi da želi da kupi udeo visokotiražnog bečkog dnevnika “Kronen cajtung“.

U prisustvu članova vlade iz redova FPO, Štrahe je danas u Beču na vanrednoj konferenciji za štampu, posle razgovora s kancelarom Sebastijanom Kurcom, rekao da je šef vlade prihvatio njegovu ostavku na mesto vicekancelara.

“Već duže su postojale glasine da će se iz inostranstva pokušati uticati na izbore (za Evropski parlament). U prošlosti sam već više puta bio meta pokušaja rušenja, lažnim pričama da koristim droge, ili da sam blizak ekstremnim desničarima. U poslednje tri godine sam puno doživeo, ali ovo što je pre dve godine inscenirano, ima sasvim drugu dimenziju”, rekao je Štrahe.

Povodom objavljenog video snimka, on je rekao da se radi o ženi koja je zloupotrebila vanredno emocionalno stanje njegovog saradnika Johana Gudenusa posle smrti oca.

Mediji su javili da je i Gudenus danas podneo ostavku!

“Izražavam duboko žaljenje zbog događaja od prije dve godine. Uz to, žao mi je što sam svojim đelovanjem razočarao glasače, funkcionere i saradnike koji su imali poverenje u mene”, naveo je Gudenus u saopštenju.

“Radi se o navodnoj letonskoj državljanki koja je rekla da želi da se doseli s detetom u Austriju i da ovde investira. Bilo su joj potrebni meseci da pridobije poverenje Gudenusa kako bi upoznala i mene. Radilo se o privatnom razgovoru u prisustvu njenog nemačkog prijatelja na Ibici, koji nas je pozvao na večeru u svoju vilu. Ilegalnim metodama, zloupotrebom video kamera, pokušali su da navedu Gudenusa i mene na izjave koja bi predstavljala krivična dela”, rekao je Štrahe.

Istakao je da su emitovani snimci izvađeni iz konteksta, da je tu ženu video samo jednom, te večeri, nakon čega nije imao s njom više nikakav kontakt, kao što to nisu imali ni drugi iz stranke.

“Znam da sam tokom našeg razgovora te večeri, koji je trajao sedam sati, u više navrata ukazivao na potrebu poštovanja zakona. Poznato je da kod mene nema nezakonitog delovanja. Zbog toga tražim celokupni snimak, koji će dokazati to”, dodao je Štrahe.

Dalje je naveo da je bio pod dejstvom alkohola i da je olako o svemu i svačemu govorio, tako da zna da su njegove reči bile i strašne, zbog čega se izvinjava svima kojima je napravio probleme ili ih vređao, jer, kako dodaje, tada je pominjao i najgore glasine o kancelaru.

“To je bilo delovanje u pijanom stanju, kojim sam želeo da impresioniram lepu domaćicu večeru. Delovao sam kao tinejdžer i povredio sam svoju suprugu. Filipa, ako ovo gledaš, a znam da si povređena, nadam se da možeš da mi oprostiš”, poručio je supruzi Štrahe drhvatim glasom.

Ukazao je da je ovim objavama prekršen i novinarski kodeks, i da je jedino krivično delo vezano za ovu aferu, što je inscenirana klopka.

“To je bio ciljani politički atentat. Pitam se na šta su sve spremne te grupacije svojom kriminalnom energijom”, rekao je Štrahe.

On je najavio da će preduzeti sve pravne korake, da će podneti tužbe protiv autora video i medija.

On je istakao da ova afera ne sme da bude razlog da se to onemogući i da bude povod za rasformiranje vlade, što je bio cilj afere.

Zbog toga je, kako je preneo, kancelaru ponudio ostavku, koju je on prihvatio.

Pod naslovom “Može li se kupiti austrijski vicekancelar?“ snimak je objavio nemački magazin “Špigel“, čiji je tim, zajedno sa ekipom Zidojče catung istražio nedeljama šte se dešavalo pomenute večeri na Ibici.

https://youtu.be/DUYIysd0biA

Austrijski kancelar i lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc odbio je nakon što se pojavio snimak da dalje nastavi saradnju u vladi s  Kristijanom Štraheom.

Štrahe se danas sastao s Kurcom zbog afere oko video snimaka koji su se sinoć pojavili u javnosti, na kojima se vidi kako lider navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegove stranke u julu 2017. godine.

FPO želi da nastavi koalicionu vladu sa OVP, ali sa Norbertom Hoferom na čelu. U međuvremenu se pojavila informacija da će nakon ostavke upravo Hofer zameniti Štrahea.

Naime, Hofer, koji je trenutno potpredsednik FPO i minstar infrastrukture i saobraćaja, na prošlim predsedničkim izborima ostvario je zapažen rezultat, zbog kojeg je već ranije pominjan kao mogući novi šef slobodaraca.

mondo.rs