Home Vijesti Autobusi “u pubertetu” prevoze putnike

Autobusi “u pubertetu” prevoze putnike

0

Prosječna starost minibusa u Republici Srpskoj je 14,8 godina, dok su klasični, odnosno teški autobusi, u prosjeku, stari 16,2 godine.

Prema zvaničnim podacima, čak 63 minibusa koji krstare putevima Srpske stariji su od 21 godinu, 138 je starosti između 16 i 21 godinu, a 131 star je između 11 i 16 godina. Od šest do 11 godina putnike prevozi 96 minibuseva, dok je tek 22 „pionira“, odnosno minibusa mlađa od pet godina. Nove minibuseve, koji nisu napunili ni godinu starosti, rijetko ćete vidjeti na putevima, jer ih je tek 11 registrovano u Srpskoj.

S druge strane, situacija među „teškim“ autobusima je nešto gora. Naime, broj starijih od 21 godinu je 244, a skoro identičan broj, tačnije 245, je onih starosti između 16 i 21 godinu. Ubjedljivo najveći broj autobusa je starosti između 11 i 16 godina – 370. Između šest i 11 godina broji 146 autobusa, dok je u mlađoj kategoriji, starosti od jedne do pet godina 46 autobusa. One koje možemo smatrati novim, odnosno mlađim od godinu dana rjeđe ćete viđati od vršnjaka među minibusevima, jer ih je samo šest registrovanih.

Na osonovu ovih podataka, možemo očekivati da će besplatni vanredni tehnički pregled autobusa, koji je počeo od juče i trajaće od 3. septembra, utvrditi neispravnosti na određenom broju, posebno starijih autobusa, iako, kako kažu u preduzećima koja se bave prevozom putnika, kvalitet ne zavisi uvijek od godine proizvodnje. Ipak, prosječna starost autobusa popravljena je u odnosu na prethodne godine. Jer, na primjer, 2016. godine prosječna starost autobusa bila je oko 20 godina.

– Za učešće u akciji besplatne kontrole tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa, koja se tradicionalno organizuje pred početak školske godine, prijavilo se 58 stanica širom Republike Srpske, koje su registrovane za tehnički pregled autobusa. Troškove pregleda snose stanice, dok je za prevoznike on besplatan – navedeno je u saopštenju Ministarstva saobraćaja i veza Srpske.

Svi podaci nakon pregleda biće evidentirani u informacioni sistem, a u slučaju uočavanja kvara biće naložena popravka i ponovni tehnički pregled.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS će tokom akcije, uz podršku Auto-moto saveza Srpske i Stručne institucije za tehnički pregled vozila tokom perioda realizacije kampanje, nadzirati rad stanica tokom tehničkog pregleda autobusa. Uspjeh akcije, odnosno broj pregledanih autobusa zavisiće isključivo od spremnosti prevoznika da se odazovu.

Spisak stanica za tehniči pregled koje su se odazvale akciji dostupan je na portalu Vlade Republike Srpske, na stranici Ministarstva saobraćaja i veza u sekciji “Akcija 2018”.

Akciju organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Privredna komora Srpske, Asocijacija stanica za tehnički pregled, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i Auto-moto savez Srpske.

Podsjećamo, najčešće ustanovljene neispravnosti u ranijim akcijama bile su greške kočionog sistema, sistema za upravljanje i svjetlosne signalizacije.

(Srpska Cafe)