Home Vijesti Autoput Banjaluka- Prijedor: Trasa za krivične prijave

Autoput Banjaluka- Prijedor: Trasa za krivične prijave

0

Izgradnja utoputa Banjaluka- Prijedor još nije ni počela, ali su neki od nadležnih već zaradili krivične prijave zbog ovog posla.

Zbog svih kontraverzi oko ugovora o izgradnji i koncesiji sa kineskim investitorom, kompanijom ”China Shandong International Echonomic i Technical Cooperation Group“’, podnesena je prijava  protiv: Neđe Trninića, ministra saobraćaja i veza u Vladi RS, Milimira Govedarice, pravobranioca RS, Radenka Đurice, predsjednika Komisije za koncesije i Dušana Topića, direktora „Autoputeva“ RS.

Podnosilac prijave, Rajko Dukić, predsjednik kompanije “Boksit” iz Milića, mjesecima je već upozoravao na štetnost ugovor koji je potpisan sredinom decembra 2018. a koji kompaniji ”Shandong International” garantuje nevjerovatnih 32,5 mliona evra godišnje, na period od 30 godina.

Izgradnja 42 kilometra autoputa koštaće 297 miliona KM, a za 30 godina koliko traje koncesioni period, kompanija ”Shandong International” prihodovala bi 975 miliona KM, što je bio i više nego dovoljan razlog da se u krivičnoj prijavi nađe pomenuti četverac.

Oni se sumnjiče za djela: zloupotreba položaja ovlaštenog lica, zaključenja štetnog ugovora, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi.

Prema navodima iz prijave, oni su “svojim činjenjem i nečinjenjem, ne poštujući Ustav Republike Srpske, zakonske i druge procedure, zaključili Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor koji je štetan, i kojim bi se u slučaju njegove realizacije, Republici Srpskoj i njenim poreskim obveznicima nanijela šteta približno u iznosu od 686.250.000,00 KM”.

Dukić napominje i da su navedena lica ranije upozorena da je Ugovor o koncesiji sa kineskom kompanijom veoma štetan, i prijedloga da se ugovor preispita, odnosno poništi, što je traženo Dopisom od 14.12.2018. godine, ali navedena lica nisu reagovala, niti su bilo šta preduzela da se štetne posledice Ugovora o koncesiji, otklone ili umanje.

Indiktivno ili ne, prijava je došla samo šest dana nakon što je premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio da se s predstavnicima kineske kompanije razgovara o odlaganju izgradnje pomenutog autoputa, jer je prvi prioritet “izgradnja autoputa od Doboja prema Bijeljini i granici sa Srbijom”.

“Gradnju tog puta ćemo odložiti dok ne izgradimo ovaj do granice prema Srbiji, kako bismo na kraju povezali Banjaluku i Beograd” rekao je premijer i najavio da bi radovi na putu od Doboja trebalo da krenu početkom građevinske sezone.

“Ponoviću, naš osnovni strateški pravac u izgradnji autoputeva u narednom periodu jeste povezivanje Doboja i Rače, preko Vukosavlja, Brčkog i Bijeljine”, izjavio je Višković koji nije precizirao da li će prolongiranje izgradnje autoputa prema Prijedoru dodatno koštati Republiku Srpsku.

Hitni sastanak u Prijedoru

Najava premijera o odlaganju izgradnje autoputa iznenadila je stanovnike prijedorske regije pa je organizovan hitni sastanak gradončelnik Prijedora sa načelnicima opština iz te regije.

“Mi smo zatečeni i  zaista smo iznenađeni ovakvom izjavom premijera jer vi se svi sjećate da je nedavno potpisan ugovor između Vlade Republike Srpske i njenog resornog ministarstva i kompanije “Šandong” na izradi projekta ovog sistema izgradnje autoputa. Naglašavam da smo dugo vremena imali zahtjeve da se izgradi autoput i brza cesta, jer je to neophodno za privredni razvoj, za promet ljudi i roba. Pored ovoga smo imali sastanak sa predsjedavajućim članom Predsjedništva BiH u okviru potpisivanja ovog ugovora, gdje je bilo očekivano da se uz autoput i brzu cestu izgrade  i plinovodi”, naglasio je nakon sastanka gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Isti stav imaju i načelnici drugih opština prijedorske regije. Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica smatra da nije dobro što se prolongira izgradnja auto-puta, jer je, kako kaže, pitanje da li će i kada on uopšte biti izgrađen.

“Ovo vam pričam iz razloga što sam ja godinama insistirao na izgradnji regionalnog puta R 475 Kostajnica – Prijedor i vjerujte mi da je to prvi prioritet koji će se graditi, kada se za to obezbijede sredstva, a to traje već 10 godina i nema ni naznake da će se taj put graditi”, rekao je Bundalo.

Na sastanku u Prijedoru najavljeno je pismo premijeru gdje se traži zvanično objašnjenje zbog prolongiranja izgradnje. Ni načelnici, međutim, ni jednom rječju nisu spomenuli pitanje štetnosti ugovora.

gerila.info