Home Banjaluka Banjalučani se bore s najezdom stršljenova

Banjalučani se bore s najezdom stršljenova

0

Najezda stršljenova, osa i pčela kojih, prema mišljenju mnogih građana, ovog ljeta ima više nego ikad, ne jenjava, a samo u avgustu zbog ujeda ovih insekata pomoć ljekara u Domu zdravlja zatražilo je 140 pacijenata.

Iako za mnoge ujed stršljena nije fatalan i obično završi samo bolom i blagim otokom, oni izazivaju strah i paniku, naročito među onim građanima koji su skloni alergijskim reakcijama. Ubod stršljena može da bude i smrtonosan, a s obzirom na to da se reakcija ne može predvidjeti, ljekari savjetuju svima koji imaju “bliski susret” s ovim insektom da se jave u Službu hitne medicinske pomoći.

– Na osnovu ranijeg iskustva osobe koje već znaju da su alergične na ubode insekata preventivno se mogu zaštititi poznatim repelentima, kremama za zaštitu kože koje odbijaju insekte. Takođe, važno je uzeti antialergijske tablete pri izlasku u prirodu. Ukoliko osoba nije sigurna da li je alergična, nakon uboda se obavezno treba javiti u zdravstvenu ustanovu – saopštili su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Dodali su da se ubod ovih insekata može manifestovati na razne načine.

– Reakcije na ujede i ubode insekata ili otrovnih životinja mogu biti lokalne, u vidu otoka, crvenila i bola, ali i težeg oblika, koji se manifestuje gušenjem i padom pritiska. Tada je neophodno otići u najbližu zdravstvenu ustanovu ili pozvati Službu hitne pomoći – istakli su iz Doma zdravlja.

Da strah građana nije bezrazložan potvrđuju i radnici Eko bela, koji se bore s ovom napašću. Ističu da su u posljednja dva mjeseca imali pune ruke posla zbog povećanog broja zahtjeva građana da uklone “nepoželjne komšije”.

– Dnevno u prosjeku imamo 20 prijava, a u posljednje vrijeme povećana je aktivnost stršljenova, posebno kada je u pitanju grad. Ranije je to bio slučaj samo u prigradskim područjima, a sada nisu pošteđena ni gradska – istakli su iz Eko bela.

Dodaju da je cijena njihovih usluga od 50 do 150 KM, zavisno od obima posla, odnosno dostupnosti gnijezda.

Ubod stršljena je početkom juna bio koban za 42-godišnjeg Banjalučanina, koji je nakon toga preminuo, i to naočigled kupača na plaži Lendrin mlin. Pod stalnim oprezom ovog ljeta je i studentkinja Marija B. (20), koja je alergična na ubod pčele.

– Nakon uboda pčele, otežano dišem i počinjem se gušiti, zato obavezno sa sobom nosim tablete protiv alergije. Izbjegavam da stavljam parfeme sa cvjetnim mirisnim notama jer sam čula da to privlači insekte – rekla je ona.

Iz Doma zdravlja su saopštili da su od aprila do sredine jula ove godine u Službi hitne medicinske pomoći zbrinuta 344 pacijenta s ubodima insekata.