Home Crna hronika Banjalučanin sakrio BMW u očevu firmu pa prijavio krađu

Banjalučanin sakrio BMW u očevu firmu pa prijavio krađu

0

Zoran Brkić (24) iz Banjaluke osumnjičen je za lažnu prijavu krivičnog djela, jer je slagao da mu je neko sa parkinga u banjalučkoj ulici Đure Đakovića ukrao skupocjeni BMW M4 vrijedan 100.000 maraka, saznaje “Glas Srpske”

Policija je navodeći njegove inicijale saopštila da je navodna krađa vozila prijavljena juče oko 3.30 časova. U prijavi je navedeno da je vozilo ukradeno u noći  između 6. i 7. maja. Istragom je utvrđeno suprotno od tvrdnji vlasnika vozila. Nezvanično saznajemo da je  BMW pronađen parkiran u dvorištu banjalučke firme “Eurogejming” koja je vlasništvo Brkićevog oca Daria.

Izvor blizak istrazi istakao je da je policija posumnjala da nešto nije u redu jer se Brkićeva priča o krađi automobila nije slagala sa činjenicama i prikupljenim dokazima.

– Odmah nakon prijave o krađi vozila policijski službenici su preduzeli niz operativnih i istražnih radnji na osnovu kojih su utvrdili brojne kontradiktornosti. Skupocjeni BMW je ubrzo pronađen u dvorištu firme vlasnika koji je u rodbinskoj vezi sa  Z. B. koji je i prijavio krađu – rekli su u Policijskoj upravi Banjaluka ne navodeći detalje.

Dodali su da je o svemu obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka koji je naložio da se protiv osumnjičenog dostavi izvještaj za lažno prijavljivanje krivičnog djela.

U policiji nisu mogli da navode detalje kako su razotkrili ovaj slučaj lažne prijave, niti  da kažu da li su utvrdili zašto je osumnjičeni Zoran slagao da mu je ukraden automobil. Istakli su da istraga u ovom slučaju još uvijek traje i da se istražuju motivi koji su naveli osumnjičenog da počini krivično djelo.

“Glas Srpske” pokušao je da kontaktira porodicu Brkić, ali niko nije odgovarao na telefonske pozive. Otac osumnjičenog Zorana, Dario, u čijoj firmi je pronađeno vozilo za koje je njegov sin prijavio da je ukradeno,  poznat je policiji. On je  banjalučkom Okružnom sudu 2012. godine osuđen na šest mjeseci zatvora zbog organizovanja ilegalne internet poker igre “Texas Hold’em”  i oduzeto mu je pola miliona maraka vrijedna imovina jer je stečena krivičnim djelom. Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice. On je tako postao prvi osuđenik u RS kome je oduzeta vrijedna imovina.

Sličan slučaj lažne prijave krađe skupocjenog vozila zabilježen je 2016. godine. Državljanka Srbije Daliborka Beljan prijavila je da joj je neko ukrao “maserati” vrijedan oko 76.000 maraka sa parkinga u etno-selu Stanišići. Ona je krađu prijavila da bi naplatila odštetu od osiguranja, a njen naum otkriven je zahvaljujući video-nadzoru.

Kazne

Osumnjičeni Zoran Brkić zbog lažne prijave krađe vozila,  ako se dokaže njegova krivica,  mogao bi da završi i zatvoru.  Krivičnim zakonikom Republike Srpske za tu vrstu krivičnog djela predviđena je novčana ili kazna zatvora do dvije godine.

glassrpske.com