Home Vijesti Banjalučanka impresivne biografije: Anastasija volontira, planinari, puca, spasava, studira… (FOTO)

Banjalučanka impresivne biografije: Anastasija volontira, planinari, puca, spasava, studira… (FOTO)

0
Sa 25 godina, već ima deceniju volonterskog staža, studira medicinu, dobrovoljni je davalac krvi, član Gorske službe spašavanja, ali i više od ove impresivne biografije razoružava njen osijmeh.Banjalučanka Anastasija Ćorović dobitnica je republičke nagrade kao jedna od četiri najbolja volontera u Srpskoj u ovoj godini, čime je samo ozvaničeno ono što njena porodica i prijatelji već dugo znaju.

Ova predana djevojka, sedmično volonitra i po trideset sati, što je skoro puno radno vrijeme, nesebično pomažući  socijalno-ugroženim građanima i porodicama u kojima žive osobe sa smetnjama u razvoju.

– Volonitranje me naučilo da budemo borci, da trebamo što više davati drugima, jer ćemo i mi tako imati više. Volontiranje se nažalost potcjenjuje, jer niko ne želi da „troši“ svoje vrijeme, generalno ljudi misle da je to beskorisno, da su iskorišteni, ali ja ne smatram tako. Ono što se vidi kroz volonterski rad nikad se neće moći naučiti samo knjigama- kaže Anastasija, predsjednica udruženja „Srce na dlanu“.

Njen volonterski staž počeo je sa 14 godina, kada većina omladine još nema ni jasnu viziju u životu. Odrastala je u naselju Sunce, pored Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora, što ju je velikim dijelom oblikovalo kao osobu.

– Cijeli život se družim sa djecom sa poteškoćama u razvoju koja su se školovala u Centru i nisam nikada uviđala neku veliku razliku među nama. Vremenom kako sam rasla, počela sam i da pomažem ljudima na taj način- priča Anastasija, poznata po svom širokom osmijehu.

Volontirala je isprva u udruženju „Zdravo da ste“, zatim u OKC-u, Crvenom krstu, „Mozaiku prijateljstva“, ali i u javnim ustanovama Centru „Zaštiti me“ i Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, a već osam godina je i dio tima Evrospka noć istraživača. Prije četiri godine sa prijateljima je u Banjaluci osnovala humanitarno udruženje „Srce na dlanu“, a zanimljivo je da još volonitra i u udruženjima u Federaciji BiH „Croa“ i „Info haus“.

Anastasija je završila srednju medicinsku školu, a sada na Medicinskom fakultetu u Foči pohađa smijer Razvojni poremećaji Odsjeka za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Uporedo sa učenjem i humanitarnim radom, ova izdržljiva djevojka bavi se planinarenjem, biciklizmom, streljaštvom, speleologijom, a dio je i tima Gorske službe spasavanja u Foči.

– Nije baš jednostavno postati član GSS-a, moraju se proći velike pripreme i procedure, u novembru sam imala obuku u hladnoj Drini. Učestvujemo u potragama za nestalima, što je takođe volonterski. I Medicinski fakultet je težak, ali sve stižem, ne znam ni ja kako, valjda dobro rasporedim vrijeme- u šali govori Anastasija, koja je povrh svega još i potpredsjednica Saveza organizacija i udruženja gradova Srpske.

Ona je kratko volontirala i u Njemačkoj, u okviru projekta pomoći osobama sa invaliditetom. Ipak, o životu u inostranstvu za sada ne razmišlja.

– Ako se ukaže neka dobra prilika za posao u inostranstvu naravno da ću otići, ništa me ne zadržava ovdje. Sigurno planiram da upišem master studije i ostaću pri humanitarnom radu, to je dio mog života, neću da ga odbacim – poručuje ova djevojka.

Savladala i Brajevo pismo

Anastasija je nedavno dobila i nagradu UNICEF-a “Šapion inkluzije”, a koliko je samo predana, pokazuje to što je za projekat “Tačke koje život znače” sama naučila Brajevo pismo kako bi mogla napraviti jelovnike i cjenovnike u restoranima za slijepe i slabovide osobe.

– Na fakultetu su nam rekli osnove kako se koristi Brajevo pismo, a onda sam čitala dodatnu literaturu i uz pomoć prijatelja u Goraždu i Foči koji rade sa slijepim osobama naučila pravila- ispričala je ova uporna djevojka.

Humanitarni broj 1415

Anastasijino udruženje “Srce na dlanu” pokrenulo je humanitarni broj 1415 do kraja decembra za pomoć socijalno-ugroženim porodicama.

– Bliže se praznici, dani kada se srca svih nas ispunjavaju ljubavlju prema bližnjima. Nažalost, ovim porodicama toplina i ljubav ponekad nisu dovoljni. Naša namjera je da što većem broju socijalno- ugroženih porodica doniramo jednokratne pomoći, a posebna želja nam je da od prikupljenih sredstava obradujemo mališane prigodnim paketićima- poručuju humanitarci.

(Blic)