Home Banjaluka Banjalučanka Tea Jagodić: Znam gdje smo i šta smo, ali ne želim...

Banjalučanka Tea Jagodić: Znam gdje smo i šta smo, ali ne želim da potcjenjujem naš mentalitet

0

Banjalučanka Tea Jagodić ima 26 godina, diplomu grafičkog dizajnera i stotine fotografija koje su prodane širom svijeta. Tea je fotografijom počela da se bavi 2009. godine i od tada njen rad izaziva mnogo reakcija u BiH, ali i u svijetu.

– Da, počela sam 2009. godine, ali prvi radovi se odbacuju, jer je to zapravo potraga za vlastitim izrazom. Nisam znala tada da li je to hobi ili profesija. Nisam ni sanjala da ću odbaciti posao u struci i da ću se baviti fotografijom – kaže Tea za SrpskaCafe.

Ona dodaje da je na vrijeme shvatila da joj ne odgovara radno vrijeme od osam do četiri i da je fotografija za nju način života.

– Prošle godine sam prihvatila da je to ozbiljno. Ne znam kako da se definišem – da li sam foitograf ili vizuelni umjetnik? Prestala sam da robujem definicijama, a novinari neka me potpisuju onako kako oni žele – ističe Tea.

Njen izraz je kreativna fotografija. Želi, kaže, da na neobičan način približi svoje teme i poruke. Njeno tržište se nalazi „vani“, na Zapadu, ali i nama će, kako kaže, dati šansu.

– Znam gdje smo i šta smo, ali ne želim da potcjenjujem naš mentalitet. Zapad bolje shvata i imaju kulturu koja finansijski cijene nečiji rad. Scena u BiH je veoma mala i mislim da sam to dobro iskoristila – rekla je Tea.

Ona dodaje da je u njenom poslu oprema i te kako bitna, jer kvalitet radova raste sa kvalitetom opreme. Oni koji govore da oprema nije bitna ne znaju mnogo o predanom radu.

– Kada sam počinjala da učim na jednoj fotografiji sam radila sedam sati. Sada najkomplikovaniju fotografiju uradim za sat vremena. Najlakše je fotografisati na terenu, ali najduže traje posao za računarom – istakla je Tea Jagodić.

Tea je ujedno i festivalski fotograf, a u njenom albumu nalaze se Marčelo, KOB, TBF, Bad Copy, Atheist rap, Kerber, Kraljevski apartman, Irie FM, George Clinton and Parliament Funkadelic, Borghesia, Božo Vrećo, Lollobrigida, The Sisters of Mercy, ZAA, Kolja i Grobovlasnici, Rock Symphonia, Ritam nereda, Van Gogh, Spotot, Rambo Amadeus, Dubioza kolektiv, Josipa Lisac, Psihomodo pop, Hladno pivo…

 

Srpska caffe