Home Banjaluka Banjalučka „Toplana“ ostala bez djelatnosti i u dugovima

Banjalučka „Toplana“ ostala bez djelatnosti i u dugovima

0

U revizorskom izvještaju „Toplane“ za prošlu godinu istaknuto je da ova činjenica ukazuje na postojanje značajne neizvjestnosti kada je u pitanju sposobnosti društva da posluje po načelu stalnosti poslovanja.

Ipak, u izvještaju je navedeno i da rukovodstvo „Toplane“ smatra da će uz finansijsku podršku većinskog vlasnika, obezbijediti neophodna sredstva za uredno izmirenje dospjelih obaveza.

Gubitak „Toplane“ u 2017. godini iznosio je dva miliona KM.

U izvještaju se podsjeća i da je grad Banjaluka, kao većinski vlasnik „Toplane“, donio odluku kojom se na preduzeće „Eko Toplane“ od februara ove godine prenosi djelatnost proizvodnje, distribucije i naplate toplotne energije na području grada.

„Ovom odlukom društvo je prestalo da obavlja svoju osnovnu djelatnost, čime je stalnost poslovanja dovedena  u pitanje“, ističe se u izvještaju.

Grad Banjaluka je potpisao ugovor o strateškom partnerstvu sa firmom IEE kojim je predviđeno osnivanje zajedničkog preduzeća „Eko Toplane“ s ciljem realizacije projekta proizvodnje, distribucije i naplate toplotne energije. Tim ugovorom je predviđeno da grad treba da obezbijedi funkcionalnost postojećeg preduzeća jer će ono činiti sastavni dio budućeg sistema daljinskog grijanja.

Skupština akcionara banjalučke „Toplane“ dala je početkom prošle godine dsaglasnost na potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa novom firmo „Eko toplane “, kojim je predviđeno da “Toplana” izda u zakup svoje kapacitete „Eko toplanama“ za 500.000 KM bez PDV-a na godišnjem nivou.

(Capital)