Home Sport Banjalučki ATP Čelendžer ove godine postaje punoljetan

Banjalučki ATP Čelendžer ove godine postaje punoljetan

0

Banjaluka će od 9. do 15. septembra biti domaćin 18. ATP Čelendžeru, koji od prošle godine nosi naziv “Srpska open”.


Zvanična lista učesnika biti poznata do 20. avgusta, a pobjednika očekuje 80 ATP bodova i nagradni fond od 46 600 evra.

– Prošle godine smo imali 100 ATP bodova. Da bismo ove godine dobili toliko bodova, morali bismo da podignemo nagradni fond na čak 94 000 evra, što je previše za nas, tako da smo uzeli 80 ATP bodova i na taj način smanjili nagradni fond na pola u odnosu na prošlu godinu, ali sigurno ćemo dobiti isti kvalitet jer nismo izgubili pola bodova nego samo 20 – rekla je direktor turnira Lana Popović.

Ona je istakla da na turnir “Srpska open” igrači dolaze iz cijelog svijeta i dobijaju vrijedne ATP bodove, zbog čega je ova smotra svjetska promocija.

– Ove godine ćemo proslaviti i punoljetstvo, jer od 9. do 15. septembra imamo ATP čelendžer “Srpska open” 18. put na terenima Teniskog kluba Mladost – dodala je Popovićeva, uz konstataciju da je banjalučki Čelendžer po kvalitetu drugi u regionu, odmah iza turnira u Umagu.

Direktor TK Mladost Siniša Simeunović rekao je da četiri igrača igraju kvalifikacije, da glavni turnir igra 48 igrača, te da turnir ima jednu “vajld kartu”, odnosno specijalnu pozivnicu.

Prema njegovim riječima, igraće se na četiri terena, a TK Mladost kao domaćin dobiće pet “vajld karti” koje će podijeliti, izrazivši očekivanje da će bar jedna biti data nekom mladom perspektivnom igraču iz Srbije.

Menadžer takmičenja Ozren Đurđević rekao je da 80 bodova koje dobije pobjednik turnira u Banjaluci nije malo ako se uzme u obzir da 90 bodova dobije polufinalista turnira u Dohi, gdje je nagradni fond gotovo 1,3 miliona dolara, te dodao da četvrtfinalista turnira u Pekingu, koji se igra za nagradni fond 6,5 miliona dolara, dobija 10 bodova više nego titular u Banjaluci.

– Na primjer, ako bi Endi Marej igrao ovaj turnir i osvojio ga, on bi sa 222. mjesta na ATP listi došao na 160. poziciju. Ako bi ovogodišnji osvajač juniorskog Vimbldona došao i osvojio ovdje turnir, on bi bio na 350. mjestu i napravio bi ogroman skok – pojasnio je Đurđević.

I ove godine organizator turnira je TK Mladost, uz pomoć Teniskog saveza Republike Srpske. Od početka uz turnir su institucija predsjednika Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i grad Banjaluka. Značaj turnira su prepoznale i podržale i velike kompanije kao što su m:tel, Lanako, Elektroprivreda Republike Srpske i Prointer, dok je medijski pokrovitelj Radio-televizija Republike Srpske.

Srna