Home Banjaluka Banjalučki monasi više od 135 godina prave sir trapist čiju recepturu samo...

Banjalučki monasi više od 135 godina prave sir trapist čiju recepturu samo oni znaju

0
Na svijetu postoji 95 lokacija na kojima žive trapisti koji izrastaju iz reda cistercita kada je sredinom XVII stoljeća u samostanu “La Trappe” u Francuskoj započeta reforma koja je zagovarala disciplinu svetog Benedikta.

“Ora et labora” u prijevodu “moli i radi” moto je monaha zvanih trapisti u Banja Luci kao i svih drugih u svijetu.

Ispunjavajući svoje obaveze, banjalučki trapisti od 1882. godine u mjestu Trapisti proizvode trapist – originalni polutvrdi sir čija receptura je dobro čuvana tajna. Pisanog recepta nema, a prenosi se s monaha na monaha. U razgovoru za Klix.ba brat Franjo Pojašnjava da je tajnu sira prije znalo 265 monaha u Banjoj Luci, a da ih je danas samo trojica.

“Naš čuveni trapist sir je jedina proizvodnja koju danas imamo, a imali smo i pivovaru koja je danas poznato banjalučko pivo. Tajna sira, odnosno, njegova receptura nema nigdje zapisana i to se prenosi s monaha na monaha”, govori Franjo.

Dodao je da se sir proizvodi u Aleksandrovcu u pogonima Karitasa gdje ima 200 krava. Blizu 950 litara mlijeka ide za proizvodnju sira, a oni dobivaju samo dio tih proizvoda zbog tajne koju su ustupili za proizvodnju trapista.

Sireve prodaju po sajmovima i tako zarađuju za opstanak, a s obzirom na to da imaju i turističke posjete u Samostanu “Marija Zvijezda” svakodnevno se sir prodaje po cijeni od 24 KM po kilogramu.

Na pitanje da li će neko sačuvati tajnu sira s obzirom na to da su u samostanu i župi ostala samo tri monaha Tomislav, Zvonko i on, Franjo je kazao da to samo Bog zna te da nije poznato šta će biti sa sirom, njegovom tajnom, samostanom i životom monaha.

(Klix)