Home BiH Banjalučki sudija podnio prijavu protiv Milana Tegeltije

Banjalučki sudija podnio prijavu protiv Milana Tegeltije

0

Sudija Okružnog suda u Banjaluci Milan Blagojević podnio je disciplinsku prijavu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milana Tegeltije nakon objave snimka u aferi “Potkivanje”, saznaje Klix.

U razgovoru za Klix Blagojević je potvrdio informaciju o podnošenju disciplinske prijave te na startu napomenuo da je Tegeltija istovremeno i sudija banjalučkog suda te objašnjava šta je sve prekršeno u ovom slučaju.

– To su dva disciplinski prekrašaja iz člana 56. Zakona o VSTS BiH – disciplinski prekršaji sudija. To što je uradio na snimku, radio je ne samo kao predsjednik VSTS već i kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci. Ne treba zaboraviti da je on sudija tog suda. On je u kafani krčmio račune vršeći dvije funkcije – kazao je Blagojević.

On izričito naglašava da Tegeltija nije imao nikakvo pravo da u kafani razgovara na temu koju je bh. javnost imala priliku gledati.

“Za sve jedan zakon, za Tegeltiju drugi”

– Užasavam se posljednjih tumačenja i ne želim pominjati imena advokata koji važe za eminentne u BiH. U Zakonu lijepo piše da je disciplinski prekršaj sudije ako se upusti u neprimjerene kontakte sa strankom. Ne kaže zakon sa strankom u svom predmetu. Onda bi to značilo da sudije na velika vrata mogu sjediti u kafani i uticati na predmete njihovih kolega sudija – objašnjava Blagojević.

On ističe da je snimak na kojem se nalazi Tegeltija klasičan neprimjeren kontakt kakav se opisuje zakonom.

– Prvo jer se odvija u kafani, drugo što Tegeltija kao predsjednik VSTS i sudija razgovara o konkretnom predmetu i kaže što se čuje ‘Ja sam u ponedjeljak u Sarajevu, dostavićeš mi broj predmet pa ću vidjeti sa Dalidom. Oprostite, to je klasično upuštanje u neprimjeren kontakt sa strankom. Zamislite da je bilo koji drugi sudija to uradio!? On bi sigurno, kako bi i trebalo, odmah bio disciplinski procesuiran. Ali za sve važi jedan zakon, a za Milana Tegeltiju važi drugi zakon – mišljenja je Blagojević.

Banjalučki sudija pojašnjava da se po članu 56 i tački 23 Zakona o VSTS u izričito propisuje da je disciplinski prekršaj sudije i ‘svako drugo ponašanje koje može izazvati razumnu sumnju javnosti u nepristrasnost i krediblitet’.

“Kuća rušenja prava, a ne kuća prava”

– Ovako ponašanje bilo kojeg sudije, ne samo Tegeltije, upravo izaziva razumnu sumnju u krediblitet. Kako da naši ljudi vjeruju pravosuđu kada su vidjeli kako se stvari dogovaraju u kafani i to od onoga ko je šef pravosuđa – zapitao se Blagojević.

Na pitanje šta se može očekivati nakon njegove disciplinske prijave, Blagojević odgovara da iz slova zakona, kada je riječ o Uredu disciplinskog tužioca, sam Ured bi trebao postupati po tome i kada članovi VSTV učine kao sudije.

– Oni su osmislili u poslovniku odredbu kao podzakonskom propisu, iako o tome nema slova u Zakonu o VSTS da će oni odlučivati hoće li se pokrenuti i voditi postupak protiv člana VSTS kada učini neki prekršaj. To nema nigdje u zakonu. Oni uzmu sebi zapravo da odlučuju da li će voditi postupak kada su oni u pitanju. Isto je kao za ocjenu sudija i imovinske kartone – govori sudija Blagojević i razgovor zaključuje riječima “umjesto da to bude kuća prava, to je kuća rušenja prava”.