Home Banjaluka Banjaluka: 20 odsto stanovnika steklo imunitet, za pobjedu nad koronom neophodno 50...

Banjaluka: 20 odsto stanovnika steklo imunitet, za pobjedu nad koronom neophodno 50 procenata

0

Procjena je da u Banjaluci sigurno 20 odsto stanovnika ima imunitet nakon zaraze virusom korona, kaže za Srpskainfo Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije.

Stevandić, koji je i ljekar, ističe da je potrebno najmanje da 50 odsto građana stekne imunitet kako bismo govorili o imunitetu u zajednici.

Banjaluka je, kako je rečeno u Institutu za javno zdravstvo RS, trenutno na sedmom mjestu po broju zaraženih na 100.000 stanovnika, nakon što je duže vrijeme bila u samom vrhu.

U Banjaluci je ukupno, dakle od 5. marta do 26. novembra, zvanično zaraženo 7.946 osoba. Oporavljeno je 3.579 ljudi.

Kako saznaje Srpskainfo u Domu zdravlja Banjaluka, zaključno sa četvtkom, u najvećem gradu Srpske bilo je 2.855 aktivnih slučajeva. Podsjećamo da je u prethodnom periodu, krajem oktobra i početkom ovog mjeseca, broj aktivnih bio čak i 5.000.

Inače, krajem godine treba da budu poznati prvi rezultati o kolektivnom imunitetu na korona virus u Republici Srpskoj. Početkom novembra je počela studija o serološkim ispitivanjima, a do sada je prikupljeno oko 300 uzoraka od građana.

Medicinski fakulteti u Foči i Banjaluci, zajedno s Institutom za javno zdravstvo RS, rade na prvoj nacionalnoj studiji seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji RS.