Home Banjaluka Banjaluka: Besplatno mjerenje očnog pritiska

Banjaluka: Besplatno mjerenje očnog pritiska

0
U Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci, u četvrtak, 14. marta, građani će moći besplatno da obave mjerenje očnog pritiska i preglede prednjeg dijela oka i očnog dna, povodom obilježavanja Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma.

Pregledi će biti obavljani od 8.00 do 14.00 časova u holu Centralnog medicinskog bloka UKC-a, najavljeno je iz ove ustanove.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić, načelnik Klinike za očne bolesti Milka Mavija i glavna sestra te klinike Daliborka Kuzmanović daće izjave o ovoj akciji u 10.30 časova u holu Centralnog medicinskog bloka.

Klinika za očne bolesti UKC-a Srpske i Udruženje oftalmologa od 11. do 17. marta obilježavaju Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma, čime se podiže svijest građana o ovom veoma čestom oftalmološkom oboljenju.

Glaukom je oboljenje koje, ukoliko se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, dovodi do neminovnog sljepila.

To je hronična, progresivna bolest kod koje povišen očni pritisak dovodi do postepenog propadanja očnog živca. Glaukom se naziva i “tihim kradljivcem vida” jer se uglavnom javlja bez simptoma i tegoba.

Srna