Home Banjaluka Banjaluka dobila blog za trudnice, majke i djecu: Pitajte sve što vas...

Banjaluka dobila blog za trudnice, majke i djecu: Pitajte sve što vas zanima

0

Novinarka Jelena Bjelica pokrenula je svoj blog i fejsbuk stranicu pod nazivom Moje dijete-časopis za roditelje, s ciljem da olakša roditeljima i budućim roditeljima, a prvenstveno mamama, da dođu do neophodnih informacija.

U intervjuu za portal banjaluka.com, pitali smo mladu mamu, a iskusnu novinarku Jelenu da nam malo više opiše projekat koji je pokrenula.

“Na stranici objavljujem tekstove o aktuelnim temama koje se tiču trudnica, majki, djece. Na ovoj stranici roditelji mogu pronaći sve one informacije koje ih zanimaju, a sami ne znaju kako do njih doći.”

Jelena i ti si majka?

“Da, i sama imam dijete od godinu i osam mjeseci, tako da vrlo dobro znam šta zanima majke i šta bi voljele da pročitaju. Osim toga javljaju mi se da im, ja kao novinar, nešto saznam, dobijem odgovore iz institucija, i onda napišem na stranici, jer  su to teme koje zanimaju sve majke. Na primjer, informišem ih o svim aktuelnostima, izmjenama zakona i procedura koja se tiču majki i djeteta.”

Gdje majke najčešće razmjenjuju iskustva?

“Fejsbuk je svakako najdominantnija društvena mreža pa je tako postao i najpopularnija platforma za čitanje raznih sadržaja pa samim tim i online novina. Sve više ljudi, pogotovo mlađih, informacije dobija upravo na fejsbuku. S tim ciljem sam i pokrenula ovu stranicu, kako bi bila virtuelna novina, tačnije fejsbuk časopis.”

Kakve su reakcije?

“Nedavno sam, primjera radi, na svojoj stranici, prenijela tekst koji  je nekoliko dana ranije bio objavljen u medijima, o povećanju cenzusa za dodjelu dječijeg dodatka. Veliki broj roditelja je za tu promjenu saznao tek kada je pročitao na mojoj stranici, iako se zakon primjenjuje još od početka godine. To se vidjelo po reakcijama i dijeljenju teksta po raznim grupama u kojima učestvuju mame. Mnogo njih me i lično kontaktiralo s pitanjem-  da li je to istina, zahvaljivali su mi se što sam ih obavijestila i tražili još neke pojedinosti.”

Dakle, ovo je spoj novinarskog zanata i majčinstva?

“Novinarsko i roditeljsko iskustvo sam spojila u jedno i kreirala ovu stranicu. Ima mnogo stranica koje se bave temama vezanim za djecu, trudnice, majke, ali nigdje nećete moći pročitati, na jednom mjestu, sve aktuelnosti vezane za njih, ali i zamoliti admina da vam sazna sve što vas zanima o određenim temama. Iz iskustva znam šta zanima trudnice, majke, ali i šta bi trebale da znaju, pa to i pišem.”

Po čemu se ova stranica razlikuje od onih sličnog tipa?

“U suštini najvažnije je to što mi se roditelji mogu obratiti za bilo šta što ih zanima a sami ne mogu da saznaju ili ne znaju na koji način, a ja kao novinar ću to ispitati za njih.”

Dajte nam neki primjer sa stranice.

“Epiduralna anestezija uz porođaj postaje sve popularnija, i sama sam je koristila, pa tako na stranici mogu pročitati razgovor sa anesteziologom sve u vezi epidurala, postupka za prisustvo očeva na porođaju, sve o materinskom dodatku koje ostvaruju nezaposlene porodilje i još mnogo drugih tema. Osim toga, obavještavam roditelje i o dešavanjima za djecu koja se dešavaju u Banjaluci, a mogu pročitati i savjete pedijatra, stomatologa, sa kojima imam saradnju.”

Objavljujete li neke novitete iz grada koje zanimaju mlade majke?

“Povremeno ih obavijestim šta se u gradu ima kupiti, gdje su sniženja, a često i razmjenjujemo iskustva i dijelimo međusobno savjete o određenim temama. Stranica postoji tek nepuna tri mjeseca, a već imam odličnu interakciju sa roditeljima. U planu je još mnoštvo noviteta kako bi stranica bila još zanimljivija.”

banjaluka.com