Home Banjaluka Banjaluka neće ostati bez jedine kaldrme

Banjaluka neće ostati bez jedine kaldrme

0

Posljednja kaldrma u gradu u blizini Tržnice, koja je sagrađena 1929. godine, biće sačuvana, rekao je juče Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

Naime, juče je ponovo održana javna rasprava o Nacrtu regulacionog plana centralnog područja grada, nakon što su na prethodnoj raspravi pristigle brojne primjedbe građana.

“Osnovna razlika ovog novog nacrta jeste u tome što je izvršena parcelacija na svim lokacijama koje su bile definisane kako u budućnosti ne bi došlo do vlasničkih nemogućnosti podjele”, dodao je Stanarević.

Aktivisti Centra za životnu sredinu upozorili su na javnoj raspravi da je na mjestu gdje se nalazi posljednja kaldrma kod Tržnice predviđena poslovna zona i da će ona, umjesto da bude sačuvana i zaštićena kao kulturno-istorijsko blago te iskorištena za razvoj turizma, biti betonirana, što je Stanarević demantovao.

“Kaldrma ostaje tamo gdje je i bila”, rekao je Stanarević.

Govoreći o drugim temama o kojima je bilo riječi na ovoj javnoj raspravi, Stanarević je rekao da su iz Tehničke škole podnijeli zahtjev za dogradnju ovog objekta.

Tehnička škola bi trebalo da bude dograđena je će u ovaj objekat najvjerovatnije biti preseljena i Građevinska škola.

“Novim nacrtom plana uvažili smo primjedbe Zavoda za zaštitu spomenika i  stručne javnosti u vezi sa neboderima i njih smo vratili u zone. Jedan dio zona ići će na studijalizaciju, a drugi na javni konkurs, tako da ćemo najvjerovatnije dobiti regulacioni plan po mjeri svih građana”, rekao je Stanarević.

Dodao je da su zelene površine novim Nacrtom regulacionog plana centralnog dijela povećane u odnosu na ostale površine koje su se nalazile u prošlom nacrtu.

“Neusvajanje ovog plana ne znači da će građani dobiti livadu, već  znači da se vraća na stari plan u kojem će biti City mall na mjestu gdje je sada rupa, objekti na staroj autobuskoj stanici, objekti kod parka i pozorišta, koje smo mi sada uklonili i napravili neke druge ideje”, rekao je Stanarević.

Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu kazala je da u novom nacrtu postoji nekoliko kritičnih lokacija.

“To su višespratnice koje su planirane na raskrsnici između Narodnog pozorišta RS i Narodne skupštine RS, lokacija ispod Tehničke škole na kojoj se nalazi jedna zelena površina koja će uskoro biti izgubljena, višespratnica koja je planirana kod kina ‘Kozara'”, dodala je Brkićeva.

Prema njenim riječima, u prethodnom nacrtu bilo je jasno definisano po koliko spratova će imati višespratnice.

“U novom nacrtu višespratnice su predstavljene kao zone sa koeficijentima koje ostavljaju veliki prostor za manipulaciju investitorima koji tu planiraju da grade”, rekla je Brkićeva.

Dodala je da se novim  nacrtom ne pominju biciklističke staze ni u grafičkom ni u tekstualnom prilogu.

(Nezavisne)