Home Banjaluka Banjaluka nemarom izgubila 1,6 miliona KM

Banjaluka nemarom izgubila 1,6 miliona KM

0

Banjaluka je oštećena za oko 1,6 miliona maraka jer su gradske vlasti deset godina praštale dug udruženju “Kastel Levis” po osnovu koriščenja poslovnog prostora u naselju Borik, saznaje portal CAPITAL.

Sa ovim udruženjem je 2005. godine potpisan ugovor o zakupu tržnog centra u ulici Relje Krilatice.

Iako udruženje godinama nije izvršavalo svoje obaveze, tek deceniju kasnije u gradskoj administraciji su se sjetili da bi trebali svoja potraživanja tražiti sudskim putem, ali je za tako nešto bilo kasno.

Naime, grad je tek krajem 2015. godine dokumentaciju predao Pravobranilaštvu Republike Srpske radi podnošenja tužbe.

Banjaluka

Okružni privredni sud u Banjaluci je zatim u maju 2016. godine donio presudu zbog propuštanja i obavezao udruženje da plati dug za zakup ali je ono u međuvremenu ugašeno.

Odjeljenje za finansije je samo nekoliko sedmica prije donošenja presude obaviješteno od strane udruženja “Kastel Levis” da više ne postoji a kao dokaz su priložili rješenje suda.

Od tog dana se prestalo sa fakturisanjem zakupa a konačni dug koji nikada neće biti plaćen na kraju iznosi 1.592.448 maraka.

Time je Banjaluka izgubila novac kojim je mogla izgraditi jedan do dva vrtića, na desetine dječijih igrališta ili tri godine finansirati rad javnih kuhinja na području grada.

Ugovor je potpisan za vrijeme administracije Dragoljuba Davidovića (SNSD), naslijedila ga je uprava na čelu sa Slobodanom Gavranovićem (SNSD) koja je takođe dozvolila gomilanje obaveza pa Igoru Radojičiću aktuelnom gradonačelniku nije preostalo ništa sem da ga otpiše.

Imajući u vidu činjenicu da su iscrpljenja sva pravna sredstva da bi se ovo potraživanje naplatilo jer je udruženje brisano iz registra, predlaže se otpis potraživanja”,  navodi se u Odluci o otpisu nenaplativih potraživanja po osnovu okončanih postupaka stečaja i likvidacija a koji će se naći pred gradskim odbornicima na narednom skupštinskom zasijedanju.

Pored ovog udruženja grad planira da otpiše dug u iznosu od 422.265 KM i preduzeću “Energetika” po osnovu rente i komunalne naknade. Naime, Okružni privredni sud u Banjaluci je nakon 11 godina zaključio stečajni postupak.

Podsjećamo, ova firma je bila umješana u aferu sa otrovnim uljem piralen.

Takođe, ako dobije podršku odbornika dug će biti obrisan i preduzećima  “Žitoprodukt” (261. 878 KM),  “Krajina auto” (206.955 KM),  “AX-Tropic” (53.496 KM) i njih još nekoliko.

(Capital)