Home Banjaluka Banjaluka: Počinje kurs kineskog jezika

Banjaluka: Počinje kurs kineskog jezika

0

Nakon ljetnih promotivnih časova kurs kineskog jezika zvanično počinje u Banjaluci krajem septembra, potvrdila je LJiljana Stević, direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci. Ona je dodala da je učenje kineskog jezika jedna od najvažnijih uloga Instituta.

Stevićeva je istakla da će kurs kineskog jezika, koji će voditi profesori i izvorni govornici kineskog jezika, trajati dva i po mjeseca.

– Kurs će biti podijeljen po nivoima početni jedan, dva i tri i održavaće se u različitim terminima. Kurs je besplatan, a svi koji su zainteresovani mogu poslati prijavu na imejl: konfucijev.institut@unibl.org ili teuteublci@gmail.com – rekla je Stevićeva.

Ona je napomenula da se besplatan kurs kineskog jezika održava svakog petka i za učenike osnovnih škola u prostorijama Edukativnog centra “Robokids”, za djecu uzrasta pd sedam do 10 godina i 11 do 14 godina.

Stevićeva je dodala da će osim kursa kineskog jezika svakog petka u Kampusu Univerziteta biti organizovan i kurs taiđi-ćuena, tradicionalne kineske vještine koja u sebi ima borilački aspekt, ali i pozitivan uticaj na zdravlje.

– U ovom mjesecu se tradicionalno obilježava i Dan Konfucijevih instituta širom svijeta, a Institut u Banjaluci obilježiće ga 22. septembra uz bogat i raznolik kulturni program – najavila je Stevićeva.

Prema njenim riječima, više od 500 Konfucijevih instituta u više od 140 zemalja tokom ovog mjeseca organizuju javne događaje na kojima se kineski jezik, kultura i tradicija dijeli sa građanima lokalnih zajednica.

– Banjaluka će po prvi put biti na ovoj globalnoj mapi kao grad u kojem ćemo obilježiti Dan Instituta kroz kreativne radionice u parku `Petar Kočić`, dok će svečana ceremonija biti organizovana u vijećnici Kulturnog centra Banski dvor uz bogat i zanimljiv kulturni program – rekla je Stevićeva, te pozvala sugrađane, posebno najmlađe, da se pridruže i uveličaju ovaj događaj.

Stevićeva je ocijenila da je dramatičan rast globalne potražnje za učenjem kineskog jezika došao kao rezultat jačanja kineske ekonomije i međunarodne razmjene.

– Posebno će to biti izraženo u budućnosti kako se bude sprovodila inicijativa `Pojas i put`, koja je usmjerena na izgradnju trgovinske i infrastrukturne mreže kojom se nastoji povezati Aziju sa Evropom i Afrikom – rekla je Stevićeva.

Prema njenim riječima, Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci ovog mjeseca obilježava i osam mjeseci postojanja u Republici Srpskoj, a veliki broj građana najvećeg grada u Srpskoj se već upoznao sa mnogim elementima kineske tradicije i kulture kroz brojne događaje koje su predstavnici ovog Instituta organizovali.

U Institutu, navela je ona, između ostalog, organizovano je predavanje jedne od vodećih sinologa na ovim prostorima Tatjane Soldat, kao i predavanje ljekara tradicionalne kineske medicine Filipa Manje.

– Uspjeli smo da ostvarimo značajne rezultate u kratkom periodu, prije svega, zahvaljujući posvećenosti zaposlenih na Univerzitetu, velikoj podršci rektora i zvaničnih institucija Srpske, te naše centrale Hanban – rekla je Stevićeva.

Ona je napomenula da je učenje kineskog jezika jedna od najvažnijih uloga Instituta, te da je više od stotinu Banjalučana, od čega četrdeset srednjoškolaca, već pohađalo promotivni uvodni kurs organizovan u junu, julu i avgustu.