Home Crna hronika Banjaluka: Potvrđena optužnica za slučaj “zolja”

Banjaluka: Potvrđena optužnica za slučaj “zolja”

0

Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Aleksandra Radića (43) iz Čelinca zbog ispaljivanja zolje na zgradu “Euroherca”, odnosno Koncerna “Agram” u Banjaluci u martu prošle godine.

Nakon pravnih peripetija, promjene tužilaštva i obustave istrage za terorizam Radića je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci optužilo da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, što su, u odnosu na terorizam, daleko blaža krivična djela.

U optužnici se navodi da je Radić 30. marta 2018. godine u 23.40 časova u ulici Bulevar Srpske vojske ispalio projektil iz “zolje” koji je pogodio kancelariju “Euroherca” na devet spratu zgrade, koji je probio prozor zgrade i završio u plafonu kancelarije.

Usljed dejstva eksplozije bojeve glave projektila izazvana je opasnost po život radnika obezbjeđenja D. D. Ipak, srećom u eksploziji niko nije povrijeđen, ali je prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od 29 129 maraka.

Nakon eksplozije policija je u ulici Frana Supila pronašla odbačeni lanser “zolje”. Na njemu su nađena tri DNK traga koji su se podudarili sa optuženim Radićem.

U istrazi se navodilo i da je Radić obučen za za rukovanje i upotrebu raznog oružja. I on sam je u izjavi istražiocima potvrdio da je tokom rata imao priliku da koristi “zolju”, tvrdeći da je više od 20 godina nije koristio, kao ni bilo koje drugo oružje.

Inače, Radić je aktivista i bivši član Srpske demokratske stranke u Čelincu.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač je na konferenciji za medije, nakon Radićevog hapšenja, izjavio da je on bio povjerenik SDS-a i čovjek od povjerenja ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i predsjednika SDS Vukote Govedarice.

U SDS su to demantovali, navodeći da Lukač iznosi notorne neistine. Vukota Govedarica je pojasnio da taj čovjek nije bio povjerenik stranke, ali da jeste bio član SDS od 2015. kada ga je učlanio Goran Tubak, kojeg je Govedarica isključio iz stranke nakon što je raspustio opštinski odbor u Čelincu.

SrpskaCafe.com