Home Banjaluka Banjaluka se zadužuje 10 miliona evra kako bi cijeli grad imao vodu

Banjaluka se zadužuje 10 miliona evra kako bi cijeli grad imao vodu

0

Gradonačelnik Igor Radojičić i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Josip Polić potpisali su danas pismo namjere o kreditnom zaduženju u iznosu do 10 miliona evra, namjenjenom izgradnji primarne i sekundarne vodovodne mreže na području grada.

Poslije potpisa pisma namjere, gradonačelnik Radojičić objasnio je da se ovim, zapravo, ulazi u dalje pregovaranje sa EBRD-om oko sredstva za rješavanje vodosnabdijevanja na području grada.

Prema njegovim riječima, za rješavanje kritičnih tačaka u vodosnadbijevanju u ovom trenutku potrebno je obezbjediti najmanje 20-tak miliona KM, dok je za potpuno rješenje potrebno najmanje 50-tak miliona KM.

– Nažalost, veliki broj seoskih i prigradskih naselja na području Banjaluke je danas bez vode ili sa nestabilnim vodosnabdijevanjem, a tih problema nisu lišena ni pojedina gradska područja, poput Paprikovca, gdje je vodovodna mreža u jako lošem stanju i potrebna je njena rekonstrukcija. Konkretno, sa EBRD-om pregovoramo oko kredita u iznosu do 10 miliona evra koji bi nam bio plasiran pod veoma povoljnim uslovima. Kredit bi bio plasiran na uobičajen način, dakle preko institucija BiH, RS i grada – rekao je Radojičić.

On je izrazio nadu da će dalji pregovori teći uspješno i da će u idućoj godini biti potpisan i ugovor o kreditnom zaduženju.

Predstavnik EBRD-a Josip Polić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se, poslije niza uspješnih projekata, nastavlja saradnja sa Banjalukom, ističući da se ova međunarodna finansijska institucija danas, ujedno, obavezala i da će obezbijediti donatorska sredstva za tehničku implementaciju ovog projekta, što, po procjenama, iznosi oko 600.000 evra.

(Blic)