Home Lokalne Banjaluka se zadužuje 60 miliona da refinansira dug

Banjaluka se zadužuje 60 miliona da refinansira dug

Grad Banjaluka namjerava da se zaduži za čak 60,2 miliona maraka kako bi refinansirala postojeći dug, smanjila ratu kredita i iznos koji daje za kamate.

Odluka o zaduženju naći će se pred odbornicima lokalne Skupštine na sjednici zakazanoj za 10 april.

Sa novim kreditom od 60,2 miliona, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić planira da zatvori kredit koji je 2017. godine uzeo kod konzorcijuma banaka.

U Odluci o zaduženju navodi se i da je grad Banjaluka lani imao prihode od 116,9 miliona KM, a da je dug grada na kraju februara ove godine iznosio 115 miliona KM.

Grad ove godine za otplatu kredita treba da da 12,7 miliona KM, bez kredita Svjetske banke za projekte oporavka od poplava. Nakon provedenog refinansiranja taj iznos će biti smanjen na 11,8 miliona KM.

Radojičić je u obrazloženju Odluke o zaduženju naveo da je prisutan trend pada kamatnih stopa, što pruža povoljnije uslove zaduživanja u odnosu na ranije godine.

„Novo kreditno zaduženje ne bi dovelo do rasta apsolutnog iznosa kamate koji se treba platiti, u odnosu na trenutno zaduženje. Ostatak kamate trenutnog zaduženja, koje se predlaže za refinansiranje, iznosi 10,4 miliona KM, dok procijenjena kamata novog kredita iznosi 9,2 miliona KM. Rezultat refinansiranja bilo bi smanjenje godišnje rate“, navedeno je u obrazloženju Odluke.

Novo zaduženje za dvije godine bi produžilo vraćanje kredita.

Capital