Home Banjaluka Banjaluka slavi dan kada je oslobođena od okupacije (FOTO)

Banjaluka slavi dan kada je oslobođena od okupacije (FOTO)

0

Banjaluka danas svečano obilježava 21. novembar – dan kada je 1918. godine srpska vojska ušla u grad na Vrbasu i oslobodila ga nakon vijekova strane okupacije.

“Marš slobode srpske vojske”, sa glumcima i statistima u originalnim uniformama iz Prvog svjetskog rata i sa tadašnjim zastavama kretao se Gospodskom ulicom do porte Hrama Hrista Spasitelja, a ovaj performans pratili su i brojni građana.

Banjaluka se ovom manifestacijom odužuje i podsjeća na jedan od važnih datuma u svojoj istoriji, a današnji događaj organizuje odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Srbije.

Banjaluka po prvi put, od ove godine – 21. novembar obilježava kao još jedan praznik grada. U Udruženju poštovalaca i potomaka srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine izrazili su zadovoljstvo što se počeo zvanično obilježavati važan datum za grad.

– Naši slavni preci došli su 21. novembra 1918.godine u Banjaluku i donijeli slobodu, na šta smo veoma ponosni. Preko 25.000 dobrovoljaca sa ovih prostora, među kojima i Krajišnika, otišlo je tada dobrovoljno u vojsku Srbije. Mi se ponosimo time i još sakupljamo određene podatake i sakupljamo njihova imena – rekao je ranije Nebojša Kuštrinović.

Srpska vojska je nakon proboja Solunaskog fronta, za 45 dana u borbi prešla 500 kilometara i 1. novembra 1918. godine oslobodila Beograd i cijelu Srbiju. U novembru srpska vojska oslobodila je i najveći dio teritorije BiH, a 21. novembra – na Aranđelovdan ušla je u Banjaluku.

Prvi bataljon 13. pješadijskog puka Hajduk Veljko pod komandom majora Ljubomira Bajalovića stigao je vozom na željezničku stanicu u Banjaluci, gdje je srpskoj vojsci priređen veličanstven doček. Ulice Banjaluke bile su okićene srpskim zastavama, a izloge su krasile slike kralja Petra Prvog Oslobodioca.

Ulaskom srpske vojske, Banjaluka je, poslije više vijekova provedenih pod turskom i austrougarskom okupacijom, ponovo postala slobodan grad.

Srpska Info