Home Banjaluka Banjaluka spremna za Novu godinu, građanima nije do slavlja

Banjaluka spremna za Novu godinu, građanima nije do slavlja

0

Banjaluka se uveliko reklamira sa svojom novogodišnjom ponudom i muzičkim imenima koja će nastupiti na Trgu Krajine, ali građanima, s druge strane, još nije do slavlja.

Ovogodišnja proslava promoviše se pod sloganom “Dočekajte Novu godinu u svom gradu!” Iz Gradske uprave su još krajem oktobra objelodanili ko će uveseljavati turiste i građane na otvorenom za zimske praznike. Za 30. decembar najavljen je nastup evrovizijske pobjednice Marije Šerifović, staru godinu ćemo ispratiti uz grupu “Crvena jabuka” i Jelenu Tomašević, a za rezprizu Nove godine, 1. januara, pjevaće Aleksandra Prijović.

U trku su se uključili i ugostitelji sa ponudom novogodišnjih paketa. Ulaznice za proslavu u kafićima koštaju od 30 do stotinak maraka, a u tu cijenu su uključeni meza i piće dobrodošlice.

– Kod nas je karta 50 KM za žene i 70 za muškarce, već je popunjeno 70 odsto kapaciteta za Novu godinu. Gosti su većinom ljudi iz Slovenije, Austrije, a naših domaćih bude oko 15 odsto – rekli su nam u jednom noćnom klubu.

Praznična atmosfera davno je počela i u tržnim centrima; na policama je izložen novogodišnji nakit, kupci razgledaju jelke, ali i paketiće koji se mogu naći po cijeni već od 3 marke.

Centar grada, kružni tokovi i mostovi, kao i u mnogim evropskim gradovima, već su okićeni, a sutra bi trebalo da bude otvorena i manifestacija „Zimska varoš“ na Trgu, sa klizalištem i luna parkom, koja će trajati sve do 5. januara.

Iako sve „miriše“ na dolazak Nove godine, većina naših građana još ne razmišlja o tome gdje će dočekati 2020. Zanimljivo je da, i pored sve promocije, mnogi Banjalučani čak ni ne znaju ko će pjevati na Trgu.

Starije generacije kažu kako su im preče pripreme za Nikoljdan, a „ako ne bude mnogo hladno“ možda i prošetaju 31. decembra do centra grada.

Iz Turističke organizacije grada su rekli da tradicionalno za novogodišnje praznike očekuju dolazak velikog broja posjetilaca iz Slovenije koji se u Banjaluci zadržavaju nekoliko dana.

I dok slovenačke agencije promovišu banjalučku ponudu, naše organizuju doček Nove godine u Budimpešti, Beču i Veneciji, Moskvi, ali i egzotičnim destinacijama – Tajlandu, Baliju, Zanizbaru, gdje aranžman za jednu osobu košta minimum 2.000 maraka.

– Sada intenzivno počinju prijave za ova putovanja, daleke destinacije su u posljednje vrijeme dosta tražene. Jednodnevni izlet u Budimpeštu, sa dočekom na trgu, košta 68 KM i na ove ture uglavnom ide mlađa populacija – rekla je Nevena Vidović.

„Zimska varoš“

Zimske kućice sa raznolikom ponudom, u okviru manifestacije „Zimska varoš“, sa radom će početi sutra od 10 sati, a zvanično otvaranje organizatori najavljuju za 18 sati, uz nastup dječijeg hora „Vrapčići“, Maju Manojlović i vokalni atelje „Mama vox“, te domaće bendove.

Anketa: Da li ste odlučili gdje ćete slaviti Novu godinu?

Nikolina Pejović

– Još ne znam gdje ću za doček Nove godine. Imam mnogo obaveza – fakultet, posao, tako da i ne razmišljam o proslavi. Nije mi ni poznato ko pjeva na Trgu Krajine 31. decembra.

Nebojša Radmanović

Nisam još odlučio gde ću za najluđu noć. Mladi, inače, gledaju da proslavu zakažu u nekom restoranu ili kafiću. Što se tiče Trga Krajine, nisam upratio ko pjeva ove godine.

Stanko

Novu 2020. godinu dočekaću kući sa suprugom i djecom. Obožavam grupu “Crvena jabuka” koja će pjevati u centru za doček, ali zbog male djece ipak ne mogu doći.

(Srpskainfo)