Home Crna hronika Banjaluka: Za maltretiranje i premlaćivanje 10 godina zatvora

Banjaluka: Za maltretiranje i premlaćivanje 10 godina zatvora

0

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio četvoricu mladića na ukupno 10 godina zatvora jer su brutalno maltretirali, tukli i udarili automobilom Osmana I. u Prisadama kod Doboja od koga su ukrali pet maraka!

Na najveću kaznu od šest godina zatvora osuđen je Eldin Ahmetović Sprečak (23) zbog razbojništva. Dejan Međedović i Zoran Mihajlović osuđeni su na po godinu i po dana zatvora zbog krivičnog djela zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko ponašanje, dok je Draganu Panzaloviću za isto djelo izrečena kazna od godinu dana zatvora.

Presuda je izrečena nakon što je sudsko vijeće Vrhovnog suda RS, kao neosnovane, odbilo žalbe odbrane i Okružnog javnog tužilaštva u Doboju i potvrdilo prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Doboju.

U optužnici se navodi da se sve odigralo 25. marta prošle godine kada su Sprečak, njegov maloljetni brat i pretučeni Osman I. došli pred zgradu Doma penzionera u Doboju. Stigli su automobilom “audi 80”, koji je vlasništvo oštećenog, a koji je bez njegovog odobrenja vozio maloljetnik.

– Sprečak je ušao u Dom u sobu gdje su se nalazili Mihajlović, Međedović i Panzalović. Zatim su svi zajedno izašli i sjeli u vozilo gdje su već bili maloljetnik i oštećeni. Odvezli su se u mjesto Prisade kod Doboja, gdje je na jednoj raskrsnici maloljetnik zaustavio vozilo – piše u presudi.

Svi su, kako se navodi, bili u stanu bitno smanjene uračunljivosti jer su prethodno konzumirali alkohol i opijate. Po izlasku iz vozila okružili su Osmana i krenulo je maltretiranje.

– Međedović mu je naredio da skine patike sa nogu, te ga uhvatio rukama oko vrata i oborio na zemlju. Tada je Osman skinuo patike i plašeći se za svoju bezbjednost krenuo bos da bježi putem. Otišao je do kuće i lupao na vrata kako bi se spasao, a u tom trenuktu su naišli osuđeni mladići – precizirano je u optužnici.

Maloljetnik je zaustavio vozilo pa su Sprečak i on izašli i krenuli prema oštećenom, koji je nastavio bježati. Maloljetnik je sjeo u vozilo u namjeri da ga stigne, te ga je udario automobilom. Od siline udara Osman je pao na zemlju i pukla mu je lijeva butna kost, a zadobio je i više posjekotina po tijelu.

– Iz vozila su tada izašla četvorica mladića i oštećenog ubacili u gepek vozila, te odvezli na mjesto gdje su ga ranije natjerali da skine patike. Potom su ga tu izbacili iz gepeka na zemlju i vratili se u vozilo, a na mjesto vozača sjeo je Sprečak – navodi se u optužnici.

Potom su se udaljili, ali su se ubrzo vratili i Srpečak je izašao iz vozila te šakom u glavu ponovo udario oštećenog i zatražio da mu preda sve što ima u džepovima. Osman mu je zatim dao novčanik u kojem je bilo oko četiri ili pet maraka, te mobilni telefon “Samsung S3”. Sprečak je uzeo sve te stvari i prisvojio, kao i automobil oštećenog. Napadači su se zatim odvezli, ali su ubrzo pronađeni i uhapšeni.

SrpskaCafe.com