Home Region Beograđani na ulicama: Bilo je “svakakvih vlasti, ali ovolikih lažova i lopova...

Beograđani na ulicama: Bilo je “svakakvih vlasti, ali ovolikih lažova i lopova nije bilo” (FOTO)

0

Protest je inicijalno održan 8. decembra zbog napada na lidera “Levice Srbije” Borka Stefanovića 23. novembra u Kruševcu, gradu u Zapadnoj Srbiji 200 kilometara udaljenom od Beograda

Desetine hiljada građana Beograda okupilo se po četvrti put na protestu “Stop krvavim košuljama”, a već sljedeći su najavili za 5. januar, piše Radio Slobodna Evropa.

Organizatori protesta “Stop krvavim košuljama” ili “Jedan od pet miliona” u subotu uvečer su na Platou ispred Filozofskog fakulteta iznijeli zahtjev za smjenu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića jer “omalovažava narod i ne radi svoj posao”.

“Umjesto što sa slike broji koliko ima nas koji protestujemo bolje bi mu bilo da prebroji koliko ima ubistava i da počne da radi svoj posao”, rekao je glumac i jedan od organizatora protesta Branislav Trifunović, zatraživši Stefanovićevu ostavku.

On je ponovio i ostale zahtjeve koji su iznijeti tokom prethodna tri protesta – pet minuta na Radio-televiziji Srbije (RTS) za proteste, da se oslobodi medijski prostor na RTS-u za opoziciju, kao i da se nađu počinioci i nalogodavci ubistva predsjednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića i naručioci napada na lidera Levice Srbije i njegovih aktivista u Kruševcu.

Trifunović je rekao da su protesti građanski i da ih je na proteste pozvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svojim ponašanjem i postupcima. On je kazao i da pružaju podršku protestima u Banjaluci “Pravda za Davida”.

Trifunović je upozorio i da će tokom protestne šetnje vjerovatno kolona naići i na one koji će želeti da ih provociraju te je pozvao građane da budu mirni i da šalju samo ljubav.

Novinar Srđan Škoro rekao je da je u Srbiji bilo “svakakvih vlasti, ali ovolikih lažova i ovakvih lopova nikada nije bilo”.

On se osvrnuo na obećanje predsjednika Vučića da će saslušati građane koji protestuju.

“Obećao si da ćeš saslušati narod, pozvao ga narod da dođe ovdje, ali ja ga ovdje ne vidim. On ne može da se vidi tamo gdje su čestiti ljudi i pristojna Srbija”, rekao je Škoro i nazvao Vučića “kukavicom”.

On je kazao da Vučić ne smije sa političkim protivnicima da izađe na TV duel i da samo razgovara na televiziji sa “Barbarama”.

“Razbili su sve institucije svoje zemlje i na čelo doveli Barbare, a od države napravili rijaliti”, rekao je Škoro i dodao: “Moliće za milost uskoro, ali milosti za njega i njegove kabadahije neće biti”.

Predsjednik Mjesne zajednice Rakita Desimir Stojanov pozvao je Vučića da ukine zakon koji omogućava izgradnju minihidroelektrana koje narušavaju eko sistem.

“Mi u Rakiti samo branimo svoje rijeke i zbog toga dobijamo batine”, rekao je Stojanov i zahvalio na mogućnosti da govori na protestu u Beogradu i kaže građanima “njihovu muku”.

Poslije održanih govora više hiljada građana krenulo je u protestnu šetnju. Na čelu kolone je bio veliki transparent “Jedan od pet miliona” i zastave Srbije, a ispred transparenta dobošari.

Okupljeni su duvali u pištaljke, nosili bedževe “Počelo je”, “Jedan od pet miliona” i transparente sa natpisima “Ima nas pet miliona”, “Dosta laži penzioneri su gladni”, “Šetam ne želim da odem”, “Rijeke vam ne damo, recite ne MHE”, “Neću da ćutim”. Uzvikivali su “Lopove Vučiću”.

Protesti se održavaju i pod sloganom “1 od 5 miliona” kao reakcija na izjavu Aleksandra Vučića da neće ispuniti nijedan zahtjev organizatora protesta.

“Može i pet miliona da vas se skupi”, rekao je Vučić nakon prvih protesta 8. decembra.

Protest je inicijalno održan 8. decembra zbog napada na lidera “Levice Srbije” Borka Stefanovića 23. novembra u Kruševcu, gradu u Zapadnoj Srbiji 200 kilometara udaljenom od Beograda. Stefanović je tada napadnut sa leđa i, između ostalog, primio je udarac u glavu štanglom.

Predstavnici opozicionog “Saveza za Srbiju” su nakon napada na Stefanovića zbog kog su privedena trojica napadača, optužili vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) da stoji iza napada, tvrdeći da su napadači povezani sa šefom Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Bratislavom Gašićem iz Kruševca, koji je visoko pozicioniran u SNS-u čiji je lider predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Fokus)