Home BiH “BiH je ostavljena na milost i nemilost kriminalnoj političkoj eliti”

“BiH je ostavljena na milost i nemilost kriminalnoj političkoj eliti”

“BiH je spaljena zemlja, ostavljena na milost i nemilost kriminalnoj političkoj eliti koju ne interesuje napredak i bolji život građana”.

Ovo je u intrevuu portalu Vijesti.ba, rekao Milovan Jovanović, novinar i politički komentator, govoreći o stanju u BiH.

“BiH je razapeta između ruskog i turskog uticaja, prije svega ali i uticaja pojedinih zemalja sa Bliskog istoka. Bosni su potrebni novi ljudi, nekompromitovani, neopterećeni prošlošću, obrazovani i sposobni da od BiH naprave pristojno mjesto za život. Zbog toga što takvih nema BiH je talac SDA, HDZ, SNSD ali i drugih političkih partija, organizacija i crkava/religija”, kazao je Jovanović.

Na pitanje kako vidi novi sastav Savjeta ministara BiH, odgovorio je da “dokle god Izetbegović, Dodik i Čović i njihove stranke budu vodile glavnu riječ u BiH napretka biti neće, “navodeći da to mora da znaju i shvate svi oni koji žive ili namjeravaju da žive u BiH”.

“Rekao sam još u julu mjesecu da će Savjet ministara biti formiran onda kada se gospodari života i smrti dogovore oko podjele plijena. Dogovorili su se, rezultat toga će biti takav da će po ko zna koji put profitirati oni i njihova klika, a izgubiti svi građani BiH”, kazao je Jovanović.

Komentarišući stanje u regionu, on je rekao da je činjenica da su se odnosi u regionu zakomplikovali u posljednjem periodu, a glavni razlog je sramna odluka EU da ne dozvoli Sjevernoj Makedoniji i Albaniji otpočinjanje pregovora.

Naveo je i da izbori koji slijede u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji su doprinijeli pogoršanju situacije.

Jovanović kaže da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović procijenio, da će donošenjem zakona o slobodi vjeroispovijesti u ovom trenutku skloniti fokus sa brojnih afera sa kojima je suočen, zavrtjeti priču u drugom smjeru i tako homogenizovati biračko tijelo pred parlamentarne izbore koji slijede.

“Očekujem, da će na predstojećim parlamentarnim izborima DPS ostvariti pobjedu i da će Duško Marković ostati premijer. Ne isključujem mogućnost da SDP ponovo postane dio vladajuće koalicije nakon izbora. Iskreno se nadam, da će vlast u Crnoj Gori, zajedno sa SPC doći do rješenja, koje će biti svima prihvatljivo, jer dalje tenzije ne bi bile dobre”, kazao je Jovanović.

On podsjeća da čim se u regionu nešto desi posljedice se odmah prelijevaju i na druge zemlje regiona.

“Srbija, a pogotovo njen predsjednik ponašaju se vrlo odgovorno, mudro i staloženo. To ne može niko da ospori”, kazao je on.

Na pitanje kakva je perspektiva zemalja regiona, Jovanović kaže da je trenutno loša.

“Nesposobna, korumpirana i kompromitovana EU birokratija nije u stanju ništa da uradi. Pre nekoliko godina sam javno saopštio da će ovaj dio Evrope biti ili kakvo takvo pristojno mjesto za život ili ćemo postati Laos, Kambodža ili Vijetnam Evrope”, kazao je Jovanović,dodajući da EU već punu deceniju nema jasne odgovore i rješenja za brojne probleme koji su je zadesili.

Prema njegovim riječima, kriza evropskog jedinstva, jaz između starih i novih članica, odlučivanje konsenzusom, terorizam, korupcija, kriminal, migrantska kriza, populizam, totalitarne ideje i sistemi koji su opstali, odsustvo zajedničke spoljne i bezbjednosne politike, Brexit.

“EU je postala slaba i nemoćna pred ruskom agresijom u centralnoj i istočnoj Evropi, paralisana korupcijom od strane određenih kompanija, sumnjivih lobi grupa, kontroverznih pojedinaca i autoritarnih političara uglavnom sa Istoka”, naveo je Jovanović.

(BN)