Home Svijet BiH pred velikim promjenama: Merkel šalje novog Visokog predstavnika

BiH pred velikim promjenama: Merkel šalje novog Visokog predstavnika

0

Njemački konzervativni političar Christian Schmidt najozbiljniji je kandidat za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a Berlin bi želio da on tu dužnost preuzme već početkom 2021. godine, tvrde u petak mediji u BiH.

Takvu nakanu navodno je članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću već prenijela njemačka ambasadorica u Sarajevu Margaret Uebber.

“O tim su namjerama već upoznate najbitnije članice Vijeća za provedbu mira (PIC)”, izjavio je neimenovani izvor iz Predsjedništva BiH kako ga citira sarajevsko “Oslobođenje”.

Sam Komšić koji se sa Uebber sastao u četvrtak nije potvrdio ovakvu mogućnost upozorivši tek kako će o imenovanju novog visokog prestavnika teško biti postići suglasnost unutar PIC-a čija je članica i Rusija, a ta država inzistira da se Ured visokog predstavnika (OHR) što prije zatvori.

Nagađanja o tome da bi austrijski diplomat Valentin Inzko nakon više od deset godina koliko je na dužnosti visokog predstavnika mogao napustiti BiH pojavila su se u sklopu incijativa da međunarodna zajednica pojača svoj angažman u BiH i snažnije intervenira kako bi se provele nužne reforme, a nakon toga odgovornost prepustila lokalnim političarima.

Takva nagađanja na tragu su promjena u SAD-u koje se očekuju nakon što Joe Biden preuzme dužnost novog američkog predsjednika, ali i činjenice da je razdoblje suzdržavanja od intervencionizma samo prouzročilo nove probleme i zastoje u BiH iz koji je sada teško izaći.

Christian Schmidt potpredsjednik je Kršćanske socijalne unije (CSU), a od 2014. do 2018. godine obnašao je dužnost ministra za poljoprivredu u njemačkoj saveznoj vladi. Trenutno je zastupnik u Bundestagu posebice angažiran na vanjskopolitičkim pitanjima.

Jutarnji