Home Biznis Bijeljina: Četrnaest posto kompanija ostvaruje tri četvrtine dobiti regije

Bijeljina: Četrnaest posto kompanija ostvaruje tri četvrtine dobiti regije

0

Bisnode organizira još jedan susret bonitetno izvrsnih kompanija RS, ovoga puta u Bijeljini, u saradnji sa područnom Privrednom komorom Bijeljine. Ovo je prilika da se 25. 10. u prostorijama Komore govori o ovoj izuzetnoj temi i pokaže koliko su bonitetno izvrsne kompanije značajne za privredne rezultate i razvoj Bijeljinske regije.

To će biti prilika i da bonitetno izvrsne kompanije preuzmu svoj sertifikat, međunarodno priznatu potvrdu ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju.

Susret se organizuje u saradnji s područnom Privrednom komorom Bijeljina, koja u nizu svojih aktivnosti uvijek ističe kvalitetne kompanije, jer njihov uspjeh ujedno potvrđuje i dugogodišnji rad i napore ove institucije u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za napredak ekonomije regije.

Bonitetno izvrsne kompanije u Republici Srpskoj čine svega 21% njenog ukupnog broja kompanija, ali zato ostvaruju 62% ukupnih prihoda i 70% ukupne neto dobiti ovog entiteta a zapošljavaju 55% od ukupnog broja zaposlenih u RS.

14 posto kompanija, 73 posto dobiti

U Bijeljinskoj regiji postotak bonitetno izvrsnih je manji ali su zato ostali pokazatelji iznad prosjeka RS – bonitetno izvrsnih u Bijeljinskoj regiji, koja obuhvata 2 grada i 10 opština, je nepunih 14% od ukupnog broja aktivnih kompanija regije, a one zapošljavaju 54% ukupno zaposlenih regije, ostvaruju 71,5% prihoda i 73% dobiti ove regije.

Većina (53,26%) ih spada u male poslovne subjekte, 77,17% radi 10 i više godina, najviše (38,32%) ih je u trgovini a zatim slijedi 22,38% u prerađivačkoj industriji.

Najveći broj bonitetno izvrsnih ove regije, preko 62% nalaze se u Bijeljini, a sa tolikom procentom učestvuju u dobiti i prihodima bonitetno izvrsnih u regiji.

Bisnode certifikat je potvrda dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog rada, koji sertifikovane kompanije svrstava u sam vrh domaće ekonomije, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Podsjetimo, bonitetna izvrsnost definiše natprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija a da se metodologija za definisanje bonitetne izvrsnosti zasniva na statističkim modelima koji su sastavljeni na osnovu finansijskih pokazatelja poslovanja kompanija (zaduženost, likvidnost, uspješnost i efikasnost) za posljednje tri godine, kao i na osnovu negativnih događaja (stečaj, brisanje, blokada) u izabranom periodu, metodologiji koju je kreiralo i razvija stotine stručnjaka iz 19 zemalja Evrope, tokom skoro tri decenije postojanja Bisnode grupacije.

Bisnode BH pripada grupaciji Bisnode, vodećem evropskom ponuđaču poslovnih informacija i analitičkih rješenja, sa sjedištem u Švedskoj, koja zapošljava 2100 ljudi u 19 zemalja Evrope. Bisnode pruža podršku  kompanijama u pronalasku novih klijenata te procesu stvaranja i upravljanja odnosa s postojećima, zahvaljujući integrisanim i kvalitetnim podacima, na osnovu kojih razvija platforme za donošenje odluka koje će pomoći kompanijama da automatizuju svoje poslovne procese i donose odluke na osnovu podataka.

Bisnode je najveći partner kompanije Dun&Bradstreet te svojim klijentima omogućava informacije o više od 250 miliona kompanija iz 220 zemalja svijeta.