Home Vijesti “BIRAČI BI MOGLI BITI ZBUNJENI” CIK BiH zabranio Selakovom SPS da se...

“BIRAČI BI MOGLI BITI ZBUNJENI” CIK BiH zabranio Selakovom SPS da se kandiduje pod tim imenom

0

Centralna izborna komisija BiH (CIK) na danas održanoj sjednici u Sarajevu donijela je Odluku o utvrđivanju prava korištenja naziva političke partije SPS u izborne svrhe za lokalne izbore 2020. godine, kojom se zabranjuje Selakovom SPS učestvovanje na lokalnim izborima pod tim nazivom.
U obrazloženju CIK stoji da Selakov SPS, koji je registrovan 26.02.2020, nema pravo koristiti naziv Socijalistička partija Srpske – SPS u izborne svrhe – pod kojim je i podnijela prijavu, jer se radi o partiji sličnog naziva prvoosnovane Socijalističke partije, registrovane 20.07.1993.
CIK je istakao da bi dozvoljavanje korištenja ovakvog naziva Selakovom SPS moglo zbuniti i dovesti u zabludu birače.
Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić pozdravio je odluku CIK, naglasivši da je SP od početka ukazivala na uzurpiranje svoga imena “od strane takozvanog Selakovog SPS”.
– Ova odluka je u potpunosti očekivana i jedina ispravna. Socijalistička partija je samo jedna u Republici Srpskoj i BiH i nećemo dozvoliti bilo kome da uzurpira naše ime i prezime staro 27 godina, naše simbole i parole – rekao je Đokić.

On je naglasio da je ovakvog stava i Socijalistička partije Srbije i njen lider Ivica Dačić, koji je nedavno još jednom poručio da priznaje samo jednu Socijalističku partiju u Republici Srpskoj i BiH, u čijem osnivanju su učestvovali socijalisti sa obje strane Drine i kojoj daju punu podršku u daljem djelovanju.
Takođe navodi da će SP nastaviti pravnu borbu protiv nelegalnog svojatanja imena partije od strane “Selakovog takozvanog SPS”, te da je uvjeren da će i Apelacioni sud slijediti odluku CIK i biti na strani prava i pravde i definitivno zabraniti korištenje ime “Selakovog takozvanog SPS” u javnosti.
Ovjerene prijave
Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je ukupno 136 prijava političkih stranaka.
Centralna izborna komisija BiH je danas ovjerila prijave za učešće na izborima za 43  političke stranke, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru. Djelimično su ovjerene prijave za 82 političke stranke, odnosno za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uslove, 6 političkih stranaka moraju uskladiti naziv koji će koristiti u izborne svrhe, te izvršiti dopunu potpisa podrške dok jedna politička stranka ima drugi nedostatak koji mora ukloniti.
Prijave 4 političke stranake su odbijene (zbog izrečene administrativne mjere uskraćivanja prava kandidovanja na izborima i nedostavljanja prijave u utvrđenom roku).
Te političke stranke će imati pravo žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od prijema odluke.
Zbog nedostataka u prijavi (nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača, nedostaje pravosnažno rješenje iz sudskog registra ne starije od 60 dana i slično) ostale političke stranke, kao i one čija je prijava djelimično ovjerena, biće obavještene o nedostacima i ostaviće im se rok od dva dana da otklone nedostatke, odnosno rok će im biti do utorka, 14.07.2020. godine, do 16 sati.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Na Zalazju kod Srebrenice danas je obilježeno 28 godina od stradanja 69 Srba, koji su ubijeni na Petrovdan 1992. godine. Predstavnik Ministarstva …
VIŠE

Demonstracije u Srbiji, ako izuzmemo one koji ništa ne razumiju i koji na njima učestvuju zbog bijesa i frustracija, odgovaraju protivnicima …
VIŠE

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon video sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija poručio je da neće biti novih zapošljavanja sa stalnim radnim odnosom u Centralnoj izbornoj …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nezakonito imenovanje Centralne izborne komisije BiH stvara rascjep za malverzacije i …
VIŠE

Predsjednik Stranke demokratske Srpske Semberija Mićo Mićić rekao je na obilježavanju slave Svetog Petra i Pavla da je ova stranka nova …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)