BOJKOT BANJALUČKE PEKARE “MANJA” U SARAJEVU: Kako je jedan tvit Saše Trivića doveo do širenja mržnje?

Jutros su na nekoliko pekara “Manja” u Sarajevu i Vogošći izlijepljeni plakati kojima se poziva na bojkot proizvoda ove pekare.

Društvenim mrežama ovih dana počeo se širiti apel za bojkot popularnih lanaca pekara u Sarajevu Manja zbog političkih stavova jednog od ključnih ljudi kompanije “Krajina klas”, Saše Trivića.

Medijima se šire postovi sa Twittera u kojima Trivić navodno podržava ratne zločince i sa podsmijehom govori o genocidu u Srebrenici, ali Saša Trivić za BUKU kaže da su njegovi komentari izvučeni iz konteksta i da su zapravo ironični.

Jutros su na nekoliko pekara “Manja” u Sarajevu i Vogošći izlijepljeni plakati kojima se poziva na bojkot proizvoda ove pekare.

Kako javlja Hayat.ba, policajci su, na poziv zaposlenika pekare u Vogošći, od sinoć nekoliko puta intervenisali zbog provokacija koje su doživjele radnice pekare. Plakate ispred pekare nešto poslije devet sati uklonili su policajci koji i dalje dežuraju ispred objekta.

Pekara Manja ima pet poslovnica u Sarajevu i oko 60 radnika.

Saša Trivić kaže da u sarajevskim poslovnicama pekara Manja niko nije napadnut, ali da su radnice primile nekoliko prijetećih poziva preko telefona i sigurno im nije bilo lako danas doći na posao.

“Nije bilo nikakvih ekscesa ili direktnih prijetnji radnicima, bilo je lijepljenja plakata. Neko je zvao telefonom i galamio, ali da je bilo fizičkih napada- nije ih bilo”, rekao je za BUKU Trivić.

Trivić je rekao da je cijela situacija izvučena iz konteksta i na osnovu toga se komentariše.

“Rasprava o onome šta je neko rekao da sam ja rekao je besmislena. To nema veze sa firmom. Mi i dalje nastavljamo da radimo u Sarajevu”, istakao Trivić.

On dodaje da se na Twitteru nalaze komentari dnevnih događaja, a ako se izvuče iz konteksta i vremena kada je objavljeno onda to postaje bespredmetno.

“Ja sam karikirao, smijao se četnicima, jer bi bilo suludo da neko danas spominje četnike, a onda neko drugi kaže ovaj podržava četnike. Treba znati čitati šta piše. Kod mene su te izjave uvijek iročine. To je moja greška, imajući u vidu šta radim u životu, što tako komentarišem”, ističe Trivić.

Na kraju kaže da će u budućnosti više paziti šta piše, ali i da nikad nikome zlo nije mislio.

“U ostalim twittovima imate dovoljno obrazloženja o mojim stavovima da ne morate čitati između redova”, ističe Trivić.

Buka