Home Banjaluka Boravišna taksa skuplja za 50 feninga

Boravišna taksa skuplja za 50 feninga

0

Poskupljenjem boravišne takse za 50 feninga ove godine se očekuje povećanje prihoda za 70.000 KM po ovom osnovu, što će doprinijeti boljoj turističkoj ponudi grada u 2019. godini.

Skupština grada je krajem prošle godine podržala prijedlog da se boravišna taksa poveća sa dvije na 2,5 KM, a uporište za tu odluku je to što je grad dobio status turističkog mjesta u narednih pet godina.

“Prihod po ovom osnovu prošle godine je iznosio oko 250.000 KM, a ove godine zbog povećanja broja turista i veće boravišne takse očekujemo povećanje prihoda za 70.000 KM” – rekao je Stanić.

On je naglasio da se taj novac, prema zakonskoj regulativi, može iskoristiti samo za razvoj turizma, a sredstva prikupljena po ovom osnovu raspoređuju se tako da 80 odsto novca pripada Turističkoj organizaciji grada Banjaluke (TOBL), dok 20 odsto pripada Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

Stanić kaže da je fokus u narednom periodu bolja naplata boravišne takse kroz saradnju sa svim subjektima koji se bave ovom djelatnošću.

“Cilj je da u narednom periodu što veći broj onih koji izdaju “stan na dan” uđu u legalne tokove. Paušalna naknada za prijavljivanje stanova je 30 KM na godišnjem nivou, dok je kazna za neprijavljene 2.000 KM, pa je svima isplativije da svoje poslovanje stave u okvire zakona” – rekao je Stanić.

Iz TOBL-a poručuju da će veća cijena boravišne takse obogatiti turističku ponudu i doprinijeti pozicioniranju grada kao turističkog centra u regionu.

“TOBL će raditi na povećanju promotivnih aktivisti u regiji i inostranstvu, ali  i promociji grada u saradnji sa “Rajanerom”. Ove godine smo se već predstavili na najvećim sajmovima u regiji kao što su “Alpe-Adrija” sajam turizma u Ljubljani i 41. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu” – naveli su u TOBL-u.

Kontrola

Iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku su naveli da će se u martu sprovoditi jača kontrola vlasnika stanova koje izdaju na dan, a nisu prijavili djelatnost.

“Cilj nam je da ovakvim akcijama navedemo vlasnike koji kratkotrajno iznajmljuju stanove da im je povoljnije prijaviti svoju djelatnost, nego da budu kažnjeni” – rekao je načelnik Odjeljenja Neven Stanić.

Glassrpske