Borenović rekao da SDA, SNSD i HDZ kriju istinu o tome što Parlament ne radi

Branislav Borenović, predsjednik PDP i poslanik ove stranke u predstavničkom domu PSBiH rekao je da okončana hitna sjednica Parlamenta BiH bez rasprave je loša poruka, koja je pokazala da nema volje i snage među vladajućim strankama, te da je BiH jedina zemlja u kojoj vlast blokira rad Parlamenta.

On je zatražio da se građanima javno kaže ko su krivci zbog kojih ne radi PSBiH.

– Svjedoci su svaki dan, javnost govori 42 poslanika primaju platu, ne rade, ne idu na radno mjesto. Zatražio sam da se dobije odogvor zašto Parlament ne radi. Koji to klubovi i poslanici nisu dostavili imena članova komisija. Nismo dobili odgovor. Koalicija je uspostavljena tako da SDA, SNSD i HDZ kriju istinu o tome što Parlament ne radi. Ne postoji saglasnost – istakao je on za N1.

Postoji saznanje da neki klubovi poslanika nisu dostavili prijedloge za parlamentarne komisije.

– Navodno, SNSD i srpski klub. Treba vidjeti zašto to nisu uradili. Važna su tijela i komisije, nemamo delegaciju pri Savjetu Evrope. Postajemo predmet ismijavanja – poručio je.

No Borenović nije dobio odgovor.

– Interesantno, poslanica SDS-PDP je tražila da se konkretno dostavi pismeni odgovor zašto Parlament ne funkcioniše, iz kojih stranaka dolaze. Svugdje u svijetu opozicija, narod, vojska, policija blokira rad Parlamenta – jedino vlast kod nas. Krivim vladajuću koaliciju. Odmah poslije održanih izbora su se proglasili pobjednicima. Počeli su proces formiranja Doma naroda, imaju većinu HDZ, SNSD i to zahvaljujući glasovima SDA. Odmah su se dogovorili da krenu u kreiranje skupštinske većine. Izabrali su kolegijum. Dogovorili su se oko ključnih stvari i onda je stalo – rekao je Borenović.

Poručio je da postoji dosta spremnog materijala, akata, informacija i izvještaja koji ne mogu da uđu u proceduru, te da je zbog toga sazvana hitna sjednica – koja je prekinuta.

– Moraće se održati sjednica sljedeće sedmice. Sasvim jasno da niko ne može zaustaviti raspravu po pitanju rada pravosudnog sistema i migrantske krize. Imaćemo ovu sjednicu i imaćemo mogućnost da kažem svoj stav. Ljut sam i ogorčen jer se stanje genralizuje, posmatraju nas jednako. Insisritaću da se izađe sa informacijom što Parlament ne radi. Zašto bi bili jednaki oni koji bi da rade, od onih koji ne žele. Snažnije bi bilo objaviti spisak onih poslanika zbog koji Parlament ne radi. Mi smo tražili informaciju, nismo je dobili – poručio je Borenović.