Home Zdravlje Borovnice, grožđe i kafa pomažu očuvanju zdravlja jetre

Borovnice, grožđe i kafa pomažu očuvanju zdravlja jetre

0
No ipak se morate brinuti o svojoj jetri kako bi zdravo funkcionirala. Stanje jetre možete popraviti hranom jer je zdrava prehrana najbolji poklon koji možete dati svojoj jetri, a ove namirnice će vam u tome pomoći:

Kafa i čaj

Dokazano je da kafa štiti jetru čak i onda kada imate problema s njom. Ona smanjuje rizik od ciroze i raka jetre, također smanjuje upalu. Kafa sprječava nakupljanje masnih stanica, jednog od pokazatelja bolesti jetre. Najveću korist od kafe imaju ljudi koji piju najmanje tri šolji kafe.

Osim toga i konzumacija zelenog čaja povezana je s boljim zdravljem jetre. Zbog toga je preporuka da se pije pet do deset šoljica zelenog čaja dnevno. Ipak morate preskakati koncentrirane dodatke čaju jer može imati štetan učinak na jetru.

Grejpfrut

Grejp je odličan za jetru zbog svojih antioksidanata. Dva glavna antioksidansa u grejpu su naringenin i naringin, koji pomažu u smanjenju upale. Također smanjuju pohranjenu masnoću u jetri.

Borovnice i brusnice

Borovnice i brusnice sadrže kategoriju antioksidanata nazvanih antocijanini. Osim što bobicama daju svoje različite boje, ovi antioksidanti povezani su s nekoliko blagodati za zdravlja jetre. Svakodnevna konzumacija borovnica i brusnica, tri do četiri sedmice pokazalo se da štiti jetru.

Grožđe

Grožđe, posebno crvene sorte, sadrži nekoliko korisnih biljnih spojeva. Vjerovtno ste čuli resveratrol koji pomaže jetri tako što smanjuje upalu i štiti od oštećanja slobodnih radikala. Smatra se da redovna konzumacija također smanjuje rizik za razvoj raka.

Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumirane ekstrakta sjemenki grožđa tokom tri mjeseca poboljšava funkciju jetre.

Sok od cvekle

Iako sok od repe ima opor ukus on je veoma zdrav za vašu jetru. Repa također sadrži antioksidanse. Ovi spojevi odlični su za smanjenje oksidativnih oštećenja i upala u jetri kao i povećanje detoksikacijskih enzima. Oni koji ne vole sok od repe mogu napraviti smoothie i dodati mu na primjer borovnice.