Home Video Brak u dubokoj krizi, sve više razvoda u Srpskoj

Brak u dubokoj krizi, sve više razvoda u Srpskoj

0

Imajući u vidu da u RS sve manje mladih stupa u bračnu zajednicu, stručnjaci su saglasni da je brak kao institucija u dubokoj krizi. Jaz između sklopljenih i raskinutih brakova bitno utiče i na natalitet, a trenutna epidemiološka situacija negativno se odrazila i na broj vjenčanja u ovoj godini.

 

Virus korona zatvorio je ugostiteljske objekte, što je dovelo do odgađanja ranije ugovorenih proslava. Zatvoreni su bili i saloni vjenčanica, a sve to pokvarilo je planove pojedinim mladencima. Neki od njih ili su otkazali ili pomjerili datum vjenčanja što je uticalo i na ukupan broj sklopljenih brakova.

“U aprilu su bila zakazana 44 vjenčanja, ali je održano 29. Radi se i o martu gdje je taj broj otprilike isti. Pad je u odnosu na april prošle godine primjetan i naravno smanjen je broj zakazanih vjenčanja u mjesecu maju”, navodi načelnik Odjeljenja za opštu upravu, Sanja Pavlović.

Tokom prošle godine na području RS sklopljena su 5.822 braka, što je za 144 manje u odnosu na 2018. godinu. Osim što podatak govori da je vjenčanja sve manje, posljednjih godina uočena je i pojava preslikavanja zapadnoevropskog stila života. Kasni ulazak u brak može dovesti do smanjenog nataliteta, odnosno do negativnog prirodnog priraštaja.

“Postoje neki elementi koji državu ne bi koštali ništa ili bi koštali izuzetno malo, a koji bi omogućili da mladi ranije zasnuju radni odnos što je jedan od preduslova za stupanje u brak i brigu o sopstvenom potomstvu”, pojašnjava demograf Aleksandar Čavić.

Ono što zabrinjava jeste i brojka o razvodima. Na području RS prošle godine evidentirano je 920 razvedenih brakova. Među razlozima koji dovode do prekida partnerstva su problemi u komunikaciji, nedostatak podrške, te mnogi drugi faktori.

“Takođe, možemo navesti partnersko nasilje, nevjeru, te neusaglašenost i neslaganje vezano za roditeljsku ulogu i način vaspitanja djece kao i uplitanje primarnih porodica u život partnera”, navodi psiholog Tatjana Preradović Sjenica.Najviše razvedenih brakova prošle godine bilo je u Banjaluci, zatim Bijeljini, Prijedoru, Doboju i Zvorniku. Raskid braka najčešće se dešavao kod supružnika koji nisu imali djece.

(BN TV)