Home Vijesti BRANIOCI NE MOGU DA POSJETE MLADIĆA Odbrana zatražila odgađanje rasprave o žalbama...

BRANIOCI NE MOGU DA POSJETE MLADIĆA Odbrana zatražila odgađanje rasprave o žalbama u Hagu

0

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je od sudija Međunarodnog suda u Hagu da odgodi raspravu o žalbama na prvostepenu presudu, okvirno zakazanu za 16. i 17. jun.
Mladićevi advokati su u podnesku tražili i odgađanje statusne konferencije, koja bi trebalo da bude održana 29. maja.
Ovaj zahtjev je utemeljen na činjenici da branioci ne mogu da posjete generala Mladića u pritvoru u Ševeningenu u okviru priprema za raspravu, zbog toga što je uprava pritvora takve kontakte zabranila zbog opasnosti od virusa korona.
Odbrana sugeriše i da glavni branilac Branko Lukić, kao i neimenovani pravni savjetnik, koji bi trebalo da izlažu argumente tokom rasprave o žalbama, trenutno ne mogu da uđu u Holandiju zbog ograničenja koje su tamošnje vlasti nametnule radi sprečavanja širenja virusa, a koja će važiti do 15. juna.
Prema mišljenju odbrane, čak i ako bi advokati bili primljeni u Holandiju, morali bi da idu u dvonedjeljni karantin.
Osim toga, branioci navode da su ljekari savjetovali da “nije preporučljivo Mladića izlagati riziku sastanaka licem u lice sa advokatima, niti prisustvovanju raspravama u sudnici”.

– Bez svrsishodnog sastanka sa klijentom i njegovog prisustva raspravi o žalbama, mi ne možemo nastaviti po zakazanom rasporedu – naveli su branioci u podnesku, uz opasku da će ograničenja koja je nametnula uprava pritvora trajati i pošto holandske vlasti ukinu svoje restriktivne mjere.
Zdravstveno stanje generala Mladića (78) još je jedan od razloga koje je odbrana navela za odgađanje rasprave o žalbama.
Branioci su naglasili da su dobili tek “rudimentarne” informacije o tome da li se Mladić potpuno oporavio od operacije uklanjanja polipa na debelom crijevu i od anemije.
Advokati su ponovili zahtjev da “nezavisna medicinska revizija” ustanovi koliko je general Mladić sposoban da učestvuje u procesu.
Međunarodni mehanizam za krivične sudove iznošenje žalbi na presudu generalu Ratku Mladiću zakazao je za 16. i 17. juni. Iznošenje žalbi na prvostepenu presudu bilo je prvobitno zakazano za 17. i 18. mart, ali je odgođeno zbog generalove operacije.
On je operisan 28. marta, a ljekari su, kako je navedeno u saopštenju Mehanizma, zaključili da se Mladić oporavlja dobro i da je razumno očekivati da je vrijeme od šest sedmica oporavka dovoljno.
Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina tokom rata u BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Politički cilj i krajnja namjera SNSD i njihovog predsjednika Milorada Dodika je uništiti sve demokratske i ustavne principe na kojima počiva …
VIŠE

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je Prijedlogom rebalansa budžet za ovu godinu povećan za 188 miliona KM i iznosi …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Narodnoj skupštini da nije bilo nikakvih zloupotreba kada je riječ o donošenju …
VIŠE

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je nadu da će Srbija uskoro moći da proglasi pobjedu nad virusom korona, navodeći da su u ovom …
VIŠE

Centralna izvorna komisija BiH donijela je odluku o odgađanju lokalnih izbora u BiH za mjesec dana, nezvanično saznaje Srpskainfo. Pitanje je samo …
VIŠE

Lider SNSD Milorad Dodik je rekao na sastanku izvršnog komiteta stranke da je SNSD protiv Rezolucije o poštivanju žrtava fašističkih režima i …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)