Home Biznis Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste za 1,5 miliona sedmično

Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste za 1,5 miliona sedmično

0

Broj nezaposlenih u SAD-u ponovo je porastao za gotovo 1,5 miliona prošle sedmice, signalizirajući zastoj u oporavku tržišta rada paralelno učestalim slučajevima zaraze koronavirusom.

Ukupno je 1,48 miliona Amerikanaca prošlog tjedna podnijelo zahtjev za naknadnu za nezaposlenost, čime se njihov broj treću sedmicu zaredom zadržao blizu brojke od 1,5 miliona.

Ministarstvo rada ujedno je danas blago revidiralo podatak za sedmicu ranije koji sada pokazuje da je naknadu zatražilo 1,54 miliona građana, 40 hiljada više no što su početno procijenili.

Brojke se tako treću sedmicu zaredom drže oko razine od 1,5 miliona, što je daleko manje u odnosu na vrhunac koronakrize sredinom marta kada je naknadu zatražilo više od šest miliona Amerikanaca. Signaliziraju ipak zastoj u oporavku tržišta rada.

Koronavirus je prouzročio velike poremećaje u gospodarstvu, natjeravši vlasti da obustave gospodarske aktivnosti i ograniče kretanje građana kako bi ograničilo njegovo širenje.

Novi podaci o broju zaraženih u SAD-u mješoviti su pa tako nekadašnje žarište New York kontinuirano bilježi mali broj novih slučajeva i polako ukida ograničenja, dok savezne zemlje poput Floride, Teksasa i Arizone nakon ubrzanog otvaranja bilježe skok broja novozaraženih.

Odvojeno je ministarstvo trgovine danas potvrdilo procjenu prema kojem je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju palo pet posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju poraslo je 2,1 posto.

Pritom je podignutu procjenu ulaganja u poslovne nekretnine neutralizirala snižena procjena osobne potrošnje, izvoza i ulaganja u zalihe, pokazuje izvješće ministarstva trgovine.

( Hina)

Let’s block ads! (Why?)