Home Vijesti Brojni problemi širom BiH zbog snijega

Brojni problemi širom BiH zbog snijega

0

Snijeg koji je padao prethodnih dana, stvorio je brojne probleme širom BiH. Građani se najviše žale na neočišćene puteve, dok nadležni ističu da se putevi čiste prema prioritetima.

Iz Auto-moto saveza RS vozače su upozorili da na put ne kreću bez zimske opreme, te da ne putuju ukoliko nije neophodno.

U pojedinim dijelovima RS, građani su ostali bez električne energije.

Radnici “Elektro-Bijeljine” otklonili su kvarove na elektromreži izazvane snježnim padavinama u jednom dijelu Semberije, te je normalizovano snabdijevanje većine kupaca, osim onih koji se napajaju sa dalekovoda “Begov put”.

Manjih kvarova ima na teritoriji oštine Bratunac, na području uz rijeku Drinu, ali se očekuje da budu otklonjeni u kratkom roku.

Na području opštine Ugljevik u toku je čišćenje sporednih lokalnih puteva i dionica u višim predjelima, dok su ostali putni pravci prohodni, a snabdijevanje vodom, električnom i toplotnom energijom je uredno.

Putevi na području opštine Lopare su prohodni, a na svim prevojima saobraćaj se odvija normalno.

U Banjaluci je, zbog težine snijega, došlo do izvaljivanja tri stabla.

– U parku kod Tržnice izvaljeno je stablo sofore, u ulici Jovana Dučića stablo gloga, a u ulici Miloša Obilića stablo negundovca. Dežurne ekipe preduzeća “Tamaris” su izašle na teren i uklonile granje i dijelove stabala sa pješačkih staza – rekli su u Gradskoj upravi.

Slično i u FBiH

Na području opština Konjic i Jablanica proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog obilnih snježnih padavina.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, visina snježnog pokrivača u Jablanici iznosi 50 centimetara, u Konjicu 40, na Ivan-sedlu 60, a u Prozor-Rami 70 centimetara.

Snijeg koji je neprestano padao u protekla 24 časa u većem dijelu opštine Konjic izazvao je prekid putnih komunikacija, napajanja električnom energijom i prekid telefonskih veza.

Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanskog kantona saopštila je da je visina snijega u Jablanici oko 50 centimetara, te da su mnoge putne komunikacije u ovoj opštini neprohodne, dok je više naselja ostalo bez napajanja električnom energijom.

U Sarajevu su se nadležnima pridružili i građani koji pomažu da se očisti snijeg. Međutim, dok iz preduzeća “Rad” tvrde kako redovno čiste snijeg, građani su i dalje nezadovoljni.

Zabijelila se i Hercegovina

Snijeg je osvanuo i na samom jugu Hercegovine, tačnije snježni pokrivač zabijelio je Leotar.

U Trebinju je u osam časova izmjereno nula stepeni, a u okolinim mjestima snijeg je napadao na Milima, kao i na Jasenu i Mosku.

Prethodnog dana u Trebinju je palo 14 litara kiše. U ostalim istočnohercegovačkim opštinama jutros je zabilježen temperaturni minus.

U Bileći je izmjereno minus dva i tri centimetra snijega, u Gacko minus pet i pet centimetara snijega, u Nevesinju minus šest i 10 centimetara snijega.

Poledica i neočišćen snijeg izazvali su protekla dva dana stotine manjih i većih saobraćajnih nezgoda u BiH.