Home Crna hronika Brojni svjetski mediji prenijeli današnja dešavanja u Banjoj Luci (FOTO + VIDEO)

Brojni svjetski mediji prenijeli današnja dešavanja u Banjoj Luci (FOTO + VIDEO)

Pored svjetskih medija i novinskih agencija, regionalni mediji iz minute u minutu prate i prenose dešavanja u Banjoj Luci.

Podsjećamo, policija proteklih sati upozorava okupljene u Banjoj Luci da se moraju razići sa Trga Krajine, ali oni to odbijaju. Desetine policajaca napravilo je kordon i ne dozvoljavaju nezadovoljnim građanima da stoje na Trgu.

Ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu večeras će u 19 sati biti održan skup podrške uhapšenom Davoru Dragičeviću, a organizator okupljanja bit će neformalna grupa građana.

Kako piše američki list Washington Post, napetost je porasla u dijelu BiH s većinskim srpskim stanovništvom gdje je policija privela čovjeka čija je potraga za istinom o smrti njegovog sina izazvala višemjesečne proteste protiv vlasti.

 

O današnjim protestima u Banjoj Luci pišu i New York Times te Los Angeles Times.

“Policija je saopćila kako je uhapsila Davora Dragičevića nakon što se nije pojavio na ispitivanju. Nekoliko drugih ljudi također je uhapšeno, uključujući i Dragičevićevu bivšu ženu i neke opozicione političare”, piše New York Times.

Novinar i aktivista Ivan Begić jedan je od uhapšenih danas u Banjoj Luci.

U ovim trenucima pušten je iz pritvora, a kako nam je kazao, policajci su ga prvo istukli, pa mu potom napisali prijavu.

– Pratio sam dešavanja danas u Banjoj Luci. Prišao sam da napravim fotografiju i snimim video. Odmah su me uhapsili. Ubacili su me u policijsko vozilo, gdje su mi odmah kazali da me nisu mogli tući vani pred ljudima, ali da ću u stanici dobiti batine – kaže Begić.

Suzana Radanović, majka stradalog banjalučkog mladića Davida, pozvala je građane Banje Luke da izađu na ulice i da im niko ne može zabraniti mirna okupljanja.