Home Vijesti Bubrežni bolesnici mjesecima bez marke pomoći

Bubrežni bolesnici mjesecima bez marke pomoći

0

Muke više od hiljadu dijaliznih pacijenata u Republici Srpskoj se nastavljaju

Dijalizni pacijenti  u Republici Srpskoj, do ove godine nisu primali nikakvu naknadu, niti su imali olakšice. Zbog toga su više puta najavljivali i proteste da bi krajem prošle godine bila donesena odluka da se od januara 2018. godine krene sa  isplatom novčane naknadu u iznosu od 100 maraka koje im u vidu invalidnine dodjeljuje resorno  Ministarstvo zdravlja.

Međutim bez ikakvog valjanog objašnjenja naknada je prestala biti  isplaćivana.

Dijalizni pacijenti krivca vide i u resornom ministarstvu, ali i u Udruženju dijaliznih pacijenata, koje, kako ističu, o njima uopšte ne vodi brigu.

Potvrdio  je ovo za Buku dugogorišnji dijalizni pacijent  iza Banjaluke,  Đuro Došen.

Dobili smo isplate za prvih pet mjeseci  i tada je sve stalo. Svaki put kada pozovemo  Udruženje dijaliznih pacijenata i pitamo zašto se kasni sa isplatom, ili ostanemo uskraćeni za odgovor ili nam kažu da će do isplate doći krajem sedmice. Ali prođoše od tada i sedmice i mjeseci a od isplata ništa”, ogorčen je Došen. Dodaje i da je za većinu dijaliznih pacijenata 100 maraka mnogo značiti, jer do sada nisu imali nikakvu pomoć. Ali da je glavno da ova sredstva budu redovna, jer svakog mjeseca moraju kopovati neophodne ljekove.

Kontaktirali smo i Udruženje dijaliznih pacijenata, gdje su nam rekli da će novca biti, ali da to ne određuju oni . Prema njihovim podacima naknada je isplaćena za šest mjeseci, a ne za pet kako navodi naš sagovornik.

Ja svim pacijentima kažem ono što meni se meni kažu u Ministarstvu zdravlja. Svaki dan se očekuje isplata, sada su bili izbori, bili su zauzeti. Najbolje je da njih kontaktirate oni možda nešto više znaju o terminu isplate”, rekao nam je predsjednik  udruženja Aleksandar Radun.

U resornom ministarstvu smo nažalost ostali uskraćeni za bilo kakav, pa makar i približan datum isplate. 

U saopštenju koje smo dobili je navedeno: “Isplata naknada dijaliziranim pacijentima se vrši putem granta Udruženju dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske. Budžetom za 2018. godinu na poziciji Tekući grant humanitarnim organizacijama i udruženjima, za Udruženje dijaliziranih odobreno je ukupno 1.000.000,00 KM. Obzirom da je u pitanju pozicija granta, u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta za 2018. godinu Ministarstvo je u obavezi da traži saglasnost Vlade na Odluku o utrošku sredstava što je Ministarstvo za svaku dosadašnju uplatu i radilo i tom dinamikom se uplaćuju sredstva”.

U Republici Srpskoj ima više od hiljadu dijaliznih pacijenata, koji prosječno tri puta sedmično dolaze na dijalizu.

(Buka)