Home Banjaluka Čavić pritišće radnike: „Uzmite otpremnine, kasnije ćete biti tehnološki višak“

Čavić pritišće radnike: „Uzmite otpremnine, kasnije ćete biti tehnološki višak“

0

Uprava „Elektrokrajine“ odlučila je da uz platne liste za ovaj mjesec radnicima pošalje i pismo u kojem im je poručila da je bolje da  dobrovoljno napuste preduzeće i uzmu otpremninu nego da kasnije budu tehnološki višak. 

Uprava je pismo započela filozofski „Dešavaju se promjene. Značajne. Ne dešavaju se „tamo negdje“. Dešavaju se nama i sada“, a zatim je poručila da je otvaranje tržišta električne energije neizbježno.

„Po novom Zakonu o električnoj energiji „Elektrokrajina“ se od 2021. godine neće više baviti snabdjevanjem električnom energijom, a što će uticati na pad prihoda preduzeća“, ističe se u pismu.

Dodaje se da razdvajanje distribucije i snabdjevanja nalaže „velike promjene te je neophodno pristupiti reorganizaciji“.

„Napominjemo da se smanjenje prihoda već dešava, pošto smo već izgubili snabdjevanje kupaca na srednjem naponu, a od 1. januara 2020. godine i dodatnih 2.500 najvećih kupaca na niskom naponu“, navodi se u pismu.

Najavljuju da će u prvoj fazi reorganizacije, do kraja marta, broj zaposlenih biti smanjen za 15 odsto, kao i da će se proces nastaviti od početka 2021. godine.

S obzirom na dosadašnje poslovanje, zaduživanje i troškove plata koji prelaze 50 odsto prihoda, poslovanje preduzeća u sadašnjem obliku je neodrživo, priznaju u „Elektrokrajini“.

„Analizama broja zaposlenih, utvrđen je značajan višak, uključujući i zaposlene neodgovarajućih kvalifikacija. „Elektrokrajina“ će nakon reorganizacije imati 1.408 sistematizovanih radnih mjesta“, navedeno je u pismu.

Dodaju da će u procesu smanjena broja radnika biti „socijalno osjetljivi“, te da će stimulativne otpremnine biti značajno povoljnije od iznosa u slučaju utvrđivaja tehnološkog viška.

Poručuju da će onima koji se prijave za dobrovoljni odlazak u prvom talasu biti ponuđene stimulativne otpremnine, a da će oni koju budu višak, nakon nove sistematizacije, dobiti značajno niže otpremnine.

„Rokovi za dobrovoljno prijavljivanje u program zbrinjavanja zaposlenih, kao i Pravilnik o stimulativnim otpremninama će biti blagovremeno objavljeni na oglasnoj ploči“, zaključuje se u pismu koje potpisuje Uprava.

ERS će po svemu sudeći, bez dogovora sa Sindikatom, rapisati poziv i ponuditi otpremnine, a to je nedavno najavio i sam v. d. direktora „Elektrokrajine“ Dragan Čavić kada je rekao da će “Pravilnik biti napravljen i da nema više prostora za dalje odlaganje procesa reorganizacije”.

„Onaj ko ne iskoristi sada priliku i uzme otpremninu, kasnije biti tehnološki višak i dobiće šest prosječnih plata“, rekao je Čavić.

Podsjećamo, u toku je proces reorganizacije ERS i u prvoj fazi treba da bude otpušteno oko 600 radnika, a iz ERS su za dobrovoljni odlazak najavili isplatu stimulativnih otpremnina.

Govorilo se o cifri od oko 50.000 KM, ali je ERS pod tim podrazumijevala bruto iznos, dok su radnici rekli da to treba da bude neto iznos otpremnine.

U Sindikatu ERS i dalje ostaju pri stavu da su otpremnine koje je Uprava ERS-a ponudila neprihvatljive.

Odbor sindikata ERS-a još jednom je pažljivo analizirao ponuđeni Pravilnik o stimulativnoj otpremnini, i ponovo se izjasnio da je za sindikat Pravilnik neprihvatljiv. Odbor insistira da Pravilnik mora biti jedinstven za čitav sistem ERS. Predlažemo upravama zavisnih preduzeća da što prije sjednu sa sindikatom i približe stavove, te da se dogovore za dalje korake, dok još sindikat kontroliše situaciju na terenu“, zadnji su usvojeni zaključci Sindikata.

 

CAPITAL: Svjetlana Šurlan