Home Svijet Čeka 72 godine: Šta će se desiti kada Princ Čarls postane kralj?

Čeka 72 godine: Šta će se desiti kada Princ Čarls postane kralj?

0

Kako predviđaju i komentarišu stručnjaci za kraljevsku porodicu, princ Čarls će vjerovatno Megan i Harija lišiti svake prednosti koju imaju kao članovi kraljevske porodice.

Princ Čarls na prijesto čeka već 72 godine i po trajanju nošenja titule princa od Velsa je rekorder.

Najstariji sin kraljice Elizabete II i njenog pokojnog suprug Filipa postaće kralj na dan kad umre njegova majka Elizabeta i ako ne uzme drugo ime, postaće kralj Čarls III. Stručnjaci za kraljevsku porodicu već su počeli da nagađaju o tome šta će se dogoditi kada Čarls sjedne na britanski prijesto.

Princ Čarls odbaciće princa Harija i Megan Markl iz kraljevske porodice kad on bude kralj, predviđa kraljevski stručnjak Angela Levin. Smatra da će Čarls značajno smanjiti “kompaniju” kad on bude na čelu.

To znači da će pripadnici kraljevske porodice biti samo nasljednici krune, odnosno budući kraljevi ili kraljice, a ostatak porodice neće moći da dobija novac iz budžeta. Ako se to ostvari, kraljevsku porodicu kao instituciju činiće samo kralj, prestolonasljednik i djeca prestolonasljednika.

“Princ Čarls već veoma dugo želi da smanji monarhiju radi uštede troškova i učini ljude vrijednim novca koji su dobili od poreskih obveznika”, kaže Levin.