Home Banjaluka Čekaju sunčano vrijeme da odvezu sumnjivo zemljište

Čekaju sunčano vrijeme da odvezu sumnjivo zemljište

0

Predstavnici firme “BC metal” još nisu iz Česme dovezli zemlju za koju se sumnja da je zagađena, a koju su u to banjalučko naselje premjestili prije nekoliko dana, iako im je inspekcija naredila da je odmah vrate u svoje dvorište u poslovnoj zoni “Incel”, odakle su je i iskopali.

Direktor ovog preduzeća Mirko Pušević objašnjava da zemlju koju su u subotu u desetak kamiona odvezli u obližnje naselje nisu vratili, zbog toga što čekaju bolje vremenske uslove.

– Sada je kiša i bageri ne mogu raditi. Čim bude suvo i sunčano, dovešćemo tu zemlju – rekao je Pušić, koji je uvjeren da ta zemlja i nije kontaminirana.

Prema njegovim riječima, dio zemljišta u dvorištu njihove firme inspektori su ispitivali još 4. aprila, i to na dvije lokacije, i na njima su tada otkrili prisustvo teških metala, ali tu zemlju oni nisu, kako tvrdi, ni dirali, već su, iskopali i odvezli zemlju koja je dvadesetak metara udaljena od te sporne lokacije. Naglašava i da su u srijedu, 22. maja, obavijestili ekološkog inspektora da planiraju premjestiti iskopano zemljište iz dvorišta.

– U inspekciji su nam potom rekli da će doći do petka, ali nisu došli. Mi smo onda u subotu odlučili prebaciti iskopanu zemlju u Česmu, a da ne diramo taj dio koji je ranije uzorkovan i sporan – kazao je Pušević.

Zemlju su morali odvesti, ističe, jer proširuju poslovni prostor, a niko im od inspektora nije ni naložio da obustave radove.

– Radovi koje trenutno izvodimo, planiramo već dvije godine. Za sve imamo potrebne dozvole – kazao je Pušević, pokazavši te dokumente.

Dodaje i da su inspektori prije dva dana uzeli uzorke zemljišta, i to sa novih lokacija u njihovom dvorištu. I dok u ovoj firmi uvjeravaju da im zemlja koju su odvezli u Česmu nije zagađena, premda rezultati analiza još nisu poznati i treba da budu gotovi za sedam dana, u cijeli slučaj sa ekološkim problemima u “Incelu” uključilo se i Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Oni su od Inspektorata RS zatražili da im dostave kompletne izvještaje i informacije o izlivanju ulja u krugu “Incela”, te da ukoliko već postoje osnovi sumnje protiv određenih pravnih ili fizičkih lica da su počinila krivična djela protiv životne sredine dostave im izvještaj.

glassrpske.com