Home Banjaluka Centar Banjaluke dobija više od 100 kamera

Centar Banjaluke dobija više od 100 kamera

0

Postavljanje video-nadzora na području grada Banjaluka počelo je juče, a kamere će biti postavljene u cilju prevencije kriminala i povećanja stepena bezbjednosti građana.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kazali su da su zajedno sa gradom  utvrdili najbolje lokacije za postavljanje kamera.

“Obuhvaćene su lokacije u užem centru grada na kojima se kreće najveći broj građana, odnosno trgovi, veće raskrsnice, ulazne i izlazne saobraćajnice grada, te objekti koji se posebno obezbjeđuju”, istakli su u MUP-u.

Dodali su da je MUP RS započeo realizaciju prve faze postavljanja video-nadzora, te da je Vlada RS odobrila iznos od 500.000 KM.

“MUP RS u saradnji sa lokalnim zajednicama u RS godinama realizuje projekat uspostave sistema video-nadzora”, rekli su u MUP-u RS.

Do sada je ovim projektom obuhvaćeno 36 lokalnih zajednica, a ove aktivnosti se trenutno, osim u Banjaluci, realizuju u gradovima Doboj, Istočno Sarajevo, Prijedor i više manjih opština.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da su dugo vremena razgovarali sa predstavnicima MUP-a RS o postavljanju kamera.

“Prema istraživanju, javno mnjenje se znatno promijenilo i gotovo da se insistira na uvođenju pojačanog video-nadzora. Razgovarali smo sa ljudima i neki su za postavljanje kamera, a neki protiv, ali je očito da je pojačan interes građana za bolju bezbjednost”, rekao je Radojičić.

Dodao je da su Gradska uprava i MUP dogovorili da na više od stotinu lokacija budu postavljene kamere, te da se najprije postave na Trg Krajine pa onda na ostale.