Home Banjaluka Čišćenje korita u osam banjalučkih naselja

Čišćenje korita u osam banjalučkih naselja

0

Preventivna akcija čišćenja propusnih kanala i korita bujičnih potoka počela je juče, a u okviru nje će pripadnici Civilne zaštite grada očistiti 40 kritičnih lokacija.

Čišćenje će biti obavljeno uz pomoć nove građevinske mehanizacije, namijenjene za prevenciju posljedica poplava i drugih elementarnih nepogoda.

Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, rekao je da je ovaj odsjek u julu napravio operativni plan preduzimanja preventivnih mjera, koji podrazumijeva da Civilna zaštita prođe kroz osam mjesnih zajednica.

“Prilikom sastavljanja plana na 40 propusta utvrdili smo određene probleme, zbog čega je neophodno očistiti 6.100 metara kanala. Radi se o mjesnim zajednicama Motike, Dragočaj, Kuljani, Zalužani, Priječani, Česma, Ada i Karanovac, gdje smo već radili. Nabavljene su dvije radne mašine ukupne vrijednosti 310.000 KM”, istakao je Ćućun.

Podsjetio je da je u toku javna nabavka teretnog vozila, odnosno kamiona kiper.

“Nakon njegove nabavke Civilna zaštita će u potpunosti moći djelovati na terenu u izvršenju svojih zadataka, bez obzira da li se radi o preventivnim mjerama ili akcijama u toku ili nakon kiša”, istakao je Ćućun.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da su, poučeni iskustvima sa poplavama koje su se desile 2014. godine, ali i poslije sa povremenim padavinama, procijenili da resorni odsjek treba djelovati preventivno.

“Urađen je plan koji obuhvata čišćenje oko šest kilometara kanala, prije svega lokacija na kojima smo proteklih godina uočili probleme sa bujicama i plavljenjem”, kazao je Radojičić.

Dodao je da će Odsjek za poslove civilne zaštite dobiti poseban tim koji će se baviti ovim poslovima, isključivo preventivno.

“To znači da ne djelujemo samo onda kada se već nešto desi. S iskustvom koje imamo može se identifikovati dosta kritičnih tačaka kada je riječ o poplavama i mogu se preduzimati mjere na vrijeme”, naglasio je Radojičić.

Potok

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da problem vodosnabdijevanja domaćinstava u Potoku postoji već dugo.

“Radi se o velikim visinskim zonama i potrebno je mnogo ulaganja da se riješi taj problem, a i veliki broj objekata bespravno je izgrađen”, kazao je Radojičić, komentarišući okupljanje mještana Potoka, koji su tražili da se riješi ovaj problem.

(Nezavisne)