Home Crna hronika Čoliću četiri godine zatvora, nalogodavci nisu otkriveni

Čoliću četiri godine zatvora, nalogodavci nisu otkriveni

Okružni sud u Banjaluci osudio je u petak Marka Čolića (32) iz Banjaluke na četiri godine zatvora za pokušaj ubistva novinara BNTV i portala “Gerila.info” Vladimira Kovačevića (37). Kovačević je, podsjetimo, napadnut 26. avgusta prošle godine.

Predsjedavajući sudskog vijeća Branimir Jukić rekao je da je u kaznu uračunato i vrijeme koje je Čolić proveo u pritvoru, u kojem se nalazi od 11. septembra prošle godine. Jukić je istakao i da je sudsko vijeće, u kojem su još sudije Olga Pantić i Aleksandra Mirošljević-Ždral, posebnom odlukom produžilo Čoliću pritvor do pravosnažnosti presude.

Obrazlažući presudu, predsjedavajući Jukić je ocijenio da je tužilaštvo dokazalo navode iz optužnice, kao i da je oštećeni Vladimir Kovačević prepoznao osuđenog Čolića kao jednog od napadača.

– Nevjenčana supruga osuđenog davala je alibi svom suprugu i tokom svjedočenja je tvrdila da je on u vrijeme počinjenja krivičnog djela za koje se tereti bio s njom, ali sud nije povjerovao njenom iskazu, kao ni tvrdnjama optuženog da se njegov DNK nalazi na palici kojom je počinjen pokušaj ubistva zato što je takve palice oduzimao kao radnik obezbjeđenja u noćnom klubu – rekao je Jukić.

On je objasnio i da je najniža kazna za ubistvo pet godina, dok se za pokušaj ubistva može izreći i blaža kazna, ali da prema pravilima o ublažavanju kazne ona može da iznosi najmanje tri godine.

Čolićev advokat Gordan Jovišević izrazio je nezadovoljstvo presudom i najavio žalbu, ističući da je presuda donesena na nezakonitim dokazima. On je posebno nezadovoljstvo iskazao prema odluci suda o produženju pritvora njegovom klijentu.

– Nezapamćeno je u sudskoj praksi da sud kao razlog za produženje pritvora navodi broj medija koji prisustvuje ročištima. Ja nigdje nisam našao uporište za tako nešto i to će biti jedan od osnova za žalbu na rješenje o produženju pritvora. Zbog toga treba da se zapitamo i da li je ovo bilo suđenje na osnovu medija ili dokaza – ocijenio je Jovišević.

Vladimir Kovačević smatra da je presudom koliko-toliko zadovoljena pravda, ali da se on i dalje pita ko su nalogodavci napada na njega.

– Drago mi je da je ovo konačno završeno, pošto mi je čitav ovaj postupak nanio više stresa i izmrcvario me više nego kobna noć od 26. avgusta prošle godine. Nesporno je da Čolić nije imao nikakav lični motiv za pokušaj mog ubistva, već da se iza naredbe krije neko drugi. Nadam se da će to pokazati naredna istraga, ali i sumnjam da će se ići ka tome – rekao je Kovačević.

On je istakao da nakon svega ostaje bitna poruka, a to je da će svaki naredni eventualni napadač na novinare makar razmisliti prije nego što posluša nalogodavca, jer će u podsvijesti imati to da ga čeka kazna.

Zajedno sa Čolićem, za napad na Vladimira Kovačevića optužen je i Nedeljko Dukić (28) iz Kneževa, koji je u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica.

Klub novinara

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić smatra da je kazna za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića trebalo da bude i veća.

– Klub novinara već deceniju traži izmjenu krivičnog zakonodavstva i da se napad na novinare tretira i sankcioniše isto kao i napad na službena lica. Ova presuda nas motiviše da ustrajemo u tom zahtjevu, a ovaj slučaj nećemo smatrati završenim i novinari se neće osjećati sigurno dok god ne budu otkriveni motivi i nalogodavci – poručio je Vukelić.

glassrpske.com